torsdag 22 juli 2010

"Fattiga barn"

Niclas Ericsson skriver i DN i dag insiktsfullt om den så kallade barnfattigdomen. Kolumnen är verkligen läsvärd. Den visar hur man med statistikens hjälp kan få fram att fler blivit "fattigare" bara genom att andra fått det ekonomiskt bättre.

Jag vänder mig alltid mot begreppet "fattiga barn". Har vi fattiga barn i Sverige? Vi har kanske barn vars föräldrar kunde ha en högre inkomst och som kanske inte alltid kan svara mot alla ekonomiska förväntningar, men innebär det att barnen är fattiga? Behöver de tigga för sitt uppehälle? Måste de svälta?

Jag tycker att begreppet ska sparas till dem som verkligen behöver det. Det finns andra ord och begrepp att använda, exempelvis barn som lever i familjer med knapp ekonomi.

Men alldeles bortsett från begreppet i sig, så är det bra att myterna avslöjas.

11 kommentarer:

  1. Nationalekonomiprofessorn Robert H. Franks bok Frånsprungen (falling behind) Arkivförlag. Rekommenderas som läsning. Det är inte bara absoluta inkomstnivåer som spelar roll för livsmöjligheter och välstånd utan även relativa. Hamnar du så mycket bakom resten av samhället som när du har mindre än hälften av medianinkomsten så sitter du helt enkelt i skiten i alla frågor där vår konsumtion eller våra val snarare är relativa än absoluta. Det är inte ett stort problem i sig att aldrig varit utomlands (min mormor hade inte det) men om alla andra har rest jorden runt så kan du nog ha svårt att få ett jobb om du ska småprata i frågan på din arbetsintervju.

    SvaraRadera
  2. Inger, låt mig se om jag förstått dig rätt: Om man inte tigger eller svälter så är man inte fattig?
    Är inte "knapp ekonomi" en ganska bra beskrivning av vad fattigdom är?

    SvaraRadera
  3. Vilken verklighet lever du i Inger???? Vilka människor ser du? Är det de där unga människorna i Stockholms innerstad som tjänar över 400 000 kronor per år och sysslar med gatumode som du relaterar till? De som stockholmscentern ska satsa på!

    Britta Sethson

    SvaraRadera
  4. Pinsamt med det retoriska fiffel som alliansens företrädare håller sig med. "det finns andra ord och begrepp att använda...". Man ska säga förbättra istället för förändra, man får inte säga att man ska sänka ersättningsnivåer utan ska säga att det ska löna sig att arbeta istället, man ska säga människor som saknar jobb istället för arbetslösa. Det är ordtrixeri och ändrar inte verkligheten! Faktum är dessutom att det finns barn i Sverige 2010 som faktiskt måste svälta, som måste tigga för sitt uppehälle, och det finns barn som dagligen tvingas se att kompisarna i skolan och på daghemmet har mängder med prylar, leksaker och fina märkeskläder. Saker som de själva aldrig skulle kunna tänkas få på laglig väg. Detta är inte någon fantasi, detta är verklighet. Du har kanske aldrig upplevt denna verklighet men det betyder inte att den inte existerar! Det är inte konstigt att människor tagit livet av sig pga. alliansens politik!

    SvaraRadera
  5. Tycker du att man ska följa barnkonventionen som Sverige ratificerat? Där slår man fast att det är den relativa fattigdomen som är den princip som man ska följa för att se hur det står till med barnfattigdomen i ett land. Men det kanske inte centerpartiet tycker

    SvaraRadera
  6. Ta klivet ut i verkligheten och se bland i vilken situation barn till papperslösa lever i, där är det fattiga barn. Det märks att du vurmar om stureplanscentern.

    SvaraRadera
  7. Det finns statistisk, förbannad statistik och så finns den alliansens statistik

    Den senare talar alltid till alliansens fördel och gör den inte det direkt så kan man alltid vrida till den lite så det passar.

    SvaraRadera
  8. hoppas du tänker igenom det du skrivit efter att ha läst kommentarerna. det finns folk som är fattiga, och nej vi kan inte jämföra oss med barn i sudan. när jag var liten var vi fattiga. jag hade gympaskor med hål i HELA vintern när jag var 12 som jag målade svarta med en svart stor tuschpenna så dom skulle se nya ut. förutom att det var hål i dom fram vid tårna där man trampar mkt så blev det ganska fint.
    Vi längtade tills lunchen i skolan eftersom vi inte hade mat hemma som räckte till både lunch och middag.
    DU kanske aldrig har varit ett fattigt barn och du kanske bara snyftar när du ser fruktansvärt utsatta barn på tv4s underhållnings insamlingar. men det finns fattiga barn i sverige.

    och dom är många.

    Det finns dom vars föräldrar som inte får socialbidrag eftersom dom tjänat si å så mkt så dom borde ha sparat är svaret hos socialtjänsten, eftersom dom tjänat över ett visst belopp för 2 månader sen osv osv osv.


    sådana som du har tankar om sig själv. bra tankar, förstående tankar, fina tankar, det är oftast då man tänker helt fel.

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Jag trampade tydligen på en mycket öm tå genom att ifrågasätta fattigdomsbegreppets användning i dagens Sverige.

    Jag vet mycket väl att det finns många i Sverige som lever med små marginaler eller nästan utan marginaler.

    Men har vi fattiga? Jag tycker att vi ska vara försiktiga med orden och inte devalvera dem.

    Ett fattigt språk är inte ordrikt.
    Inger

    SvaraRadera
  10. Ja. Vi har fattiga. Bara härom veckan mötte jag en tiggare på ca 6 år. Är inte det fattigdom så heter jag Fredrik Reinfeldt. Pinsamt att du ens ställer frågan.

    SvaraRadera
  11. Wow. "Behöver de tigga för sitt uppehälle? Måste de svälta?" Eh, nej, för det här är inte 1800-talet? Extremt stötande retorik, för jag hoppas att det är vad det är, och att du inte är allvarlig.

    Nej, vi har nog inte så många som lever i FNs definition av "absolut fattigdom" (1-2 USD om dagen). Nu faller det ju på sin egen orimlighet, bara en Sopranos -box kostar ju typ 2-300 spänn. Då skulle man ha kanske 200 kvar till mat och hyra. Ha ha, det går ju inte. Men allvarligt talat, när vi talar om fattigdom i Sverige är det oftast "relativ fattigdom" som avses. Förstår om du blir förvirrad. Googla det och kom in i matchen.

    Jag tycker att "fattigdom" är ett bra ord. Det skapar en bild av hur det är. I relativ fattigdom är vi många som lever. Det suger här. Att aldrig ha råd med sådant alla ens vänner har råd med, semester, gå ut och äta, bil, drägligt boende osv. (Säg hej då till alla dina intressen, allt som inte är att sitta hemma och kolla på TV är för dyrt...) Att tvingas låta tänderna ruttna bort i munnen för att man inte har råd att gå till tandläkaren. Hoppas, hoppas, hoppas att den gamla datorn man fick av polaren inte går sönder, för man kommer aldrig att kunna köpa en ny. Att som vuxen tvingas ta emot pengar av sina föräldrar, för att riksnormen inte räcker till att köpa presenter/julklappar.

    SvaraRadera