lördag 24 juli 2010

Religionsfrihet måste omfatta kungafamiljen

Tre artiklar i Dagens Nyheter i går och i dag handlar om religionsfriheten. "Startartikeln" på DN Debatt igår handlade om värnet av religionsfrihet, om den enskildes rätt att utöva sin tro och att det är en rätt som bör vara lika självklar oavsett religion.

I dag följs debattartikeln upp av en huvudledare och av en debattkommentar, där företrädare för olika djurintressen tillrättalägger vad som faktiskt lagligen gäller vid slakt i Sverige - att bedövning ska användas för att djuret ska lida minsta möjliga.

Ledaren tar upp att rätten att tro är lika stor som att inte tro. Religionsfriheten ger "förvisso frihet åt de religiösa, men den förbinder dem också att respektera andra människors tro eller icke-tro, vilket är ett av de avgörande framstegen i mänsklighetens historia."

Det finns dock en brist i den svenska lagstiftningen, som även ledaren tar upp, och det är att kungafamiljen inte får ha vilken tro som helst.

Religionsfriheten måste självklart omfatta alla svenska medborgare, inklusive kungen och hans familj.

2 kommentarer:

  1. Skräcken för muslimer växer i Europa, (i Schweiz stoppas minareterna) inte förvånande fenomen.
    Islam är inte kompatibel med demokrati, och demokrati är viktigt för oss européer!

    Egentligen är jag förvånad över uppståndelsen kring oron från den växande grepp av islam över Europa!

    Vi kan utan överdrift dra parallell med 30 talets bristande förmågan att inse faran med den nazistiska ideologin - idag blundar alldeles för många för faran med den Islamiska ideologin!

    Nu är det att vänta och se hur det slutar denna gång.

    Denna gång behövs det inga flygplan granater eller andra militära handlingar för att befästa expansionen av fanatisk islam i Europa eller i andra icke muslimska delar av välden.

    Titta på chockerande, saklig lista över muslimsk demografi från hela världen, och se hur de planerar att uppnå världsherravälde genom att infiltrera, födelseprocess, och tar över samhällen där de slår sig ned.
    Det genomförs redan i England.
    http://www.youtube.com/watch?v=gx6UuGhLY5Q

    SvaraRadera
  2. Jag vill inte generalisera i den omfattningen.
    För min del innefattar religionsfriheten en frihet och rättighet för individen att utöva sin tro i Sverige, eftersom det är svenska lagar som gäller här.
    Inger

    SvaraRadera