söndag 30 maj 2010

Dags för ny genteknikdebatt?

Dagens Nyheter skriver idag om biobanken Life Gene. Biobanken ska samla in svenskarnas gener genom blod- och urinprov. Deltagandet är frivilligt.

"När förslaget om FRA-lagen lades fram var många oroliga för att den skulle hota den personliga integriteten. Men våra gener är mycket mer integritetskänsliga. Ändå diskuterar ingen hur informationen om en halv miljon svenskas gener ska användas. Vill vi till exempel att våra gener ska användas i en studie på markörer som visar när vi ska dö? Och kan vi vara säkra på att informationen om generna inte hamnar i fel händer i framtiden?", säger professor Jan Wahlström, till DN.

Det tål onekligen att tänkas på. I ett gott syfte är gentekniken en hjälp att lösa olika sjukdomars gåta. I ett annat syfte kan vi få veta sådant som vi inte vill veta. Enbart vetskapen kan göra att livet förkortas.

Det är dags för en ny genteknikdebatt. Är nyttan värd farhågorna? Hur garanteras individens integritet? Kan exempelvis biobanken användas till att spåra brottslingar?

De som frivilligt låter sig registreras måste ha haft möjlighet att ta ställning till alla sidor av saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar