tisdag 27 april 2010

Sluten demokrati II

Socialdemokraterna i Katrineholm fortsätter att förvåna. I går skrev jag om den slutna demokratin som bedrivs.

Det hela handlar om hur den Socialdemokratiska majoriteten ändrar spelreglerna för budgetarbetet och sluter till de demokratiska dörrarna, så att inte allmänheten ska få tillträde och insyn. Nu ska dörrarna visserligen öppnas lite på glänt, men på ett nytt sätt och mitt i föredragningarna.

Allmänheten hälsas välkommen till Vita huset, KTS-salen, mellan klockan tio och halv elva för att höra en föredragning om budgetdirektivet. Så står det enligt annonsen i lokaltidningen.

Vid de tidigare tillfällen då direktiven har stannat i KS - ett eller högst två tillfällen - har allmänheten inbjudits till beslutsdelen av sammanträdet. Det finns dessutom inte någon tydlig hållning i frågan. Förra året togs debatten och beslutet i kommunfullmäktige. I årets plan för kommunfullmäktige finns extra tid avsatt och många fullmäktigeledamöter har planerat för detta, bland annat genom att begära tjänstledigt för att kunna fullfölja sitt förtroendeuppdrag.

Jag tycker fortfarande att Socialdemokraterna handskas ovarsamt med makten. Årets budgetplanering sker dessutom efter en ny styrmodell. Enbart det borde vara en anledning till att spela med öppna kort.

Politik är, enligt Arbetarkommunens ordförande Fredrik Olovsson, ingenting som ska avgöras vid köksborden eller i sängkammaren, men det är tydligen heller inget som ska avgöras utanför de slutna rummen, i ett öppet demokratiskt forum.

Jag ser fram emot ändringen efter 19 september!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar