torsdag 22 april 2010

Drabbad av "guldsot"

Den åtalade före detta Röda Kors-chefen hävdar i den nu pågående rättegången att han var "drabbad av guldsot".

Det är förklaringen varför han först lurade Cancerfonden på miljonbelopp och sedan fortsatte miljonverksamheten på Röda Korset.

Uttrycket är mustigt och välfunnet. "Guldsot" innebär en förkärlek till pengar. Pengar måste införskaffas till varje pris för att garantera en levnadsstandard som är allt annat är skälig, materieellt sett.

Följderna kan, enligt vad som har sagts i media, bli sju års fängelse.

Det är de personliga följderna. Den skada som den förre RK-chefen har orsakat sina organisationer och samhällsmedborgarnas tilltro går knappast att beräkna. Straffet blir därmed omätligt.

Jag tror att delar av mänskligheten behöver vaccineras mot "guldsot". Att göra gott för andra är mycket mera värt än att tillskansa sig favörer för egen del.

1 kommentar:

  1. Hej Inger, ja emellanåt tror jag att en massvaccinering behövs. Vad beror denna girighet på? Kan den bero på den glorifiering av prylar och lyx som vi har i dagens massmediala samhälle? Vad gör rättsväsendet? Har under lång tid grävt i ett extremfall av girighet som passar bra under din rubrik. Läs själv och begrunda www.rättsröta.se/blogg, klicka på läs historiens början på:

    http://www.rättsröta.se/blogg/category/historien-kan-borja/

    SvaraRadera