söndag 18 februari 2018

Snart i ett lexikon nära dig...

Vi brukar klaga på att kvinnor inte får plats i historieskrivningen. Förklaringen är ibland att historien skrivs av män och att det är vissa uppgifter som premieras. Nu kommer det ett svenskt kvinnobiografiskt lexikon, som ska göra tusen svenska kvinnor historiska och därmed inte längre bortglömda. Jag har skrivit underlagstexterna till artiklarna om Karin Söder och Gunnel Jonäng. Det är med viss bävan som jag inväntar presentationen av verket på internationella kvinnodagen, för tänk om jag inte har gjort dessa enastående kvinnor rättvisa?

Centerkvinnorna uppmärksammar lexikonet i månadsbrevet på följande sätt:

"Svenskt kvinnobiografiskt lexikon -
Vi skriver in kvinnorna i historien

Kvinnorna saknas i historieböckerna. Anledningen är att historieskrivningen vilar på befintliga biografiska lexika, där kvinnor inte inkluderats. I stora svenska lexikon utgör kvinnor endast 5-10 procent av persongalleriet. Om historieskrivningen ska kunna bli mindre missvisande måste källmaterialet förändras.

Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon har därför skapat ett digitalt uppslagsverk på webben och är gratis. Bland de kvinnor som finns med i lexikonet är flera Centerkvinnor, däribland Ulla Tillander, Karin Söder och Gunnel Jonäng. Centerkvinnornas kansli har bidragit med information och efterforskningar i detta arbete!

Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon invigs på internationella kvinnodagen den 8 mars klockan 15.00. Lexikonet kommer då att finnas digitalt och nås via www.skbl.se"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar