Vad gör man när man känner sig lite hängig eller har upptäckt en kroppslig åkomma? Förr i världen skulle de allra flesta vänt sig till någon i ens närhet som man hade förtroende för. Kanske var det mamma, kanske grannen, kanske någon vårdkunnig i din närhet som du hade frågat innan du tog kontakt med sjukvården. Idag tar många nätet till hjälp och "googlar" sin åkomma. En del ringer kanske sjukvårdsupplysningen och får vägledning, men många söker av nätet. Här finns ju som bekant svaret på de flesta frågorna. Nu finns det inte längre bara svar, utan också doktorer och vårdcentraler på nätet. Nätläkarna har blivit en del av sjukvården, vilket Dagens Nyheter tar upp i dagens ledare.
Det är en utveckling på gott och ont att använda tekniken för att kunna hjälpa fler. Gott när det kan förhindra en lång eller plågsam resa, ont om det blir så att nätläkaren behandlar åkommor som svårligen låter sig behandlas på distans, för att de kanske kräver röntgen eller en fysisk kontroll för att avgöra vad det egentligen handlar om.
Det finns en annan fråga som också måste diskuteras och det är finansieringen. Idag styrs sjukvården av principen att den ska omfatta alla och betalas av alla och att behoven ska styra. De framtida ersättningssystemen måste ta ställning till hur nätdoktorerna ska ersättas, så att de inte blir en gökunge inom primärvården som äter ut alla annan verksamhet genom sin tillgänglighet.
Jag började som städhjälp
9 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar