måndag 17 juni 2013

"Bertil-bo" får ny chans

Första ärendet på kvällens kommunfullmäktigesammanträde blev en så stor framgång för mig och Centerpartiet att vi kunde fira med att gå på lokal!

Hela kommunfullmäktige gick nämligen med på att återremittera motionen, så att även vård- och omsorgsnämnden och bildningsnämnden får yttra sig över förslaget.

Så här "lät" mitt anförande:

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!
Hur många har en relation till Bertil Boo? Nu handlar inte Centerpartiets motion om sångaren Bertil Boo, utan om ett multihus som vi har valt att kalla ”Bertil-bo”, efter vår Bertil som har varit med och utvecklat idén.
Det vi i Centerpartiet vill se här i Katrineholm är ett hus som är byggt för gemenskap och där olika behov samlas under ett tak. I detta hus inryms förskola och skola och bostäder för äldre i olika åldrar och med olika behov av stöd. Här finns plats för naturliga möten i matsalen, i slöjd och hobbylokalen eller i gymmet.

Pigga pensionärer kan bli frivilliga resurser i förskolan eller skolan medan barnen och ungdomarna i sin tur kan reda ut datatrassel eller hjälpa till med andra vardagligheter.

Mötena mellan generationer skulle öka förståelsen och därmed öka tryggheten i samhället. ”Bertil-bo” skulle också nyttjas dygnet runt och bli väldigt kostnadseffektivt.

För att få se det här bli verkligt lade jag motionen med det ganska vida kravet att vi här från fullmäktige skulle ge samhällsbyggnadsförvaltningen ett uppdrag att arbeta vidare med idéerna i motionerna, men med det klara syftet att ett första ”Bertil bo” kan vara inflyttningsklart senast 2020.

Det är alltid bra att tidssätta förslag, så att ett förverkligande inte glöms bort. Vad har då hänt med motionen? Jo, på knappt 15 rader avfärdas idéerna. 15 rader, varav några i och för sig är relativt positiva, används för att motionen ska anses vara besvarad.

Det känns inte som en seriös beredning ur demokratiskt hänseende. Motionen handlar om förskola och skola och den handlar om boende för äldre. Det borde betyda att bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden skulle ha intresse av att yttra sig över motionen. Och kommunen har fortfarande en byggnadsnämnd som också skulle ha kunnat yttra sig.
Jag kommer därför senare att yrka på att motionen ska återremitteras just av den här anledningen.

För jag och Centerpartiet tycker att det här är en viktig fråga för Katrineholms kommun och att den mycket väl tål att diskuteras och analyseras på ett vidare plan. Hur vill vi att vårt samhälle ska se ut i framtiden? Hur vill vi planera för att det blir som vi önskar?

Här har Centerpartiet lagt ett förslag på hur vi ser att man kan göra.
Centerpartiet anser att det är bra att nya hus byggs, men det som byggs ska stå där länge och måste vara långsiktigt hållbart. Vi kan därför inte fortsätta att planera och bygga som vi alltid har gjort, utan vi behöver, som kommun, tänka nytt och klokt. Vi behöver bygga ett nytt Katrineholm, ett Katrineholm där vi bygger in gemenskap i samhället.
Dagens samhällsplanering delar upp människor. De naturliga platserna för människor i alla åldrar att mötas saknas. Barn hämtas och lämnas på förskolan. I skolan finns mest jämnåriga elever och vuxna som är anställda. Arbetsplatserna är mer eller mindre utspridda geografiskt. När pensionsåldern infaller med plustecken, då väntar seniorboende, plusboende, och ännu senare olika typer av äldreboenden.

Vi delas in i samhället utifrån ålder och riskerar att aldrig mötas naturligt. Samhället planeras och byggs nämligen inte för gemenskap. Det anser vi i Centerpartiet är fel. Vi vill se en gemenskap där alla behövs och där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen.

I debatten talas allt mer om sociala investeringar. Katrineholms kommun är till och med med och deltar i ett projekt tillsammans med landstinget för att läsa sig räkna hem vinsterna av sociala investeringar. ”Bertil-bo” är en sådan viktig investering.

Centerpartiet ser hellre att vi bygger ett samhälle för gemenskap. Det är fullt möjligt. ”Bertil-bo” är en början.
Jag yrkar i första hand:

Att motionen återremitteras för ytterligare beredning. Även bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden bör yttra sig över motionen, eftersom de berörs av förslagen.

Om yrkandet om återremiss faller, yrkar jag bifall till motionen.
Mina yrkanden finns självfallet också skriftligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar