fredag 14 juni 2013

Gemenskap där alla behövs

I går var min debattartikel om "Bertil-bo" införd i Katrineholms-Kuriren. Jag hann dock inte göra något inlägg om detta här på bloggen. I dag upptäcker jag att det fortfarande inte går att länka till artikeln, så därför tar jag texten från mitt manus:

"Kommunledningen i Katrineholm har länge talat om byggande. Stolt och nöjd har Göran Dahlström (S) pekat på byggkranar och gärna greppat spaden för att startgräva traditionella hus och byggnader.

Centerpartiet anser att det är bra att nya hus byggs, men det som byggs ska stå där länge och måste vara långsiktigt hållbart. Vi kan därför inte fortsätta att planera och bygga som vi alltid har gjort, utan vi behöver, som kommun, tänka nytt och klokt. Vi behöver bygga ett nytt Katrineholm, ett Katrineholm där vi bygger in gemenskap i samhället.

Dagens samhällsplanering delar upp människor. De naturliga platserna för människor i alla åldrar att mötas saknas. Barn hämtas och lämnas på förskolan. I skolan finns mest jämnåriga elever och vuxna som är anställda. Arbetsplatserna är mer eller mindre utspridda geografiskt. När pensionsåldern infaller med plustecken, då väntar seniorboende, plusboende, och ännu senare olika typer av äldreboenden.

Vi delas in i samhället utifrån ålder och riskerar att aldrig mötas naturligt. Samhället planeras och byggs nämligen inte för gemenskap. Det anser vi i Centerpartiet är fel. Vi vill se en gemenskap där alla behövs och där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen. Det var därför som Centerpartiet motionerade om att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att planera för ett ”Bertil-bo”, ett multihus som inrymmer naturliga mötesplatser genom att förskola och skola, matsal, kök, slöjdlokaler och gym byggs tillsammans med bostäder för äldre. Boendet ska vara bekvämt, där man både kan vara aktiv och ta del av service.

I debatten talas allt mer om sociala investeringar. ”Bertil-bo” är en sådan viktig investering.

På måndag samlas kommunfullmäktige i Katrineholm till sammanträde. På dagordningen finns motionen om ”Bertil-bo”. Den besvaras av en tjänsteman, utan att bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden fått höras. Det är ur demokratiskt hänseende en tveksam hantering.

Men än värre är att Katrineholms kommun fortsätter sin färd i samma hjulspår i planeringen, där människor ska leva sina liv som de alltid har gjort. De ska hålla sig till sin del i samhället, barn i förskola och skola, vuxna på arbetsplatser och våra äldre på äldreboenden.

Centerpartiet ser hellre att vi bygger ett samhälle för gemenskap. Det är fullt möjligt. ”Bertil-bo” är en början."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar