måndag 20 augusti 2012

Väl värd sitt pris

Jag läser i en liten notis i Katrineholms-Kuriren att Per Helldorff har fått ett stipendium om 50.000 kronor från Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund. Stipendiet får han för att han har förnyat hemslöjden.

Det är inte så många år sedan som Per Helldorff lämnade Flodafors för att flytta till Kisa. Hans finurliga hantverk har dock satt många spår i bygden. En tid gjorde han stora tråg som färglades i glada färger. Under en annan epok specialiserade han sig på skrin. Skrinen hade form av bananer, semlor, äpplen, ja, fantasin hade inga gränser. Ännu roligare kunde det bli, när han gjorde olika konstverk som kunde röra sig genom olika kugghjul och finurlighet. Den gamla tekniken med träkugghjul förenades med modern design.

En hel del av dessa tingestar har hamnat hos kommunanställda i Katrineholm, då de kunde välja konsthantverk som en erkänsla för lång och trogen tjänst inom kommunen.

Allt som allt vill jag bara ha sagt - Per Helldorff är en högst värdig mottagare av ett pris för att ha förnyat hemslöjden. Han borde också prisas för alla bidrag som gjort livet väsentligt roligare!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Tack för det fina omdömet och hälsningen från Katrineholm. Välkommen ner till södra Östergötland och Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett.
    www.helldorff.se
    Häsningar Anna Helldorff

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Det låter väldigt roligt. Tack för inbjudan!
    Hälsningar från Katrineholm

    SvaraRadera