torsdag 2 augusti 2012

Insamlandet för bra för att hamna på soptippen

I dagarna har utredningen om den framtida återvinningen presenterats. Utredaren föreslår att kommunerna får ta över insamlingsansvaret från FTI, Förpacknings och Tidningsinsamlingen. Motivet skulle vara - jag har inte läst utredningen, bara vad som har refererats av media - att kommunerna redan i dag har ansvaret för övrigt hushållsavfall.

Jag tror att detta är fel väg att gå. De allra flesta hushåll har lärt sig att sortera. Insamlingsprocenten är hög, även om mer självklart kan göras. En återgång skulle flytta ansvaret till kommunerna, även om förpackningsindustrin fortfarande skulle svara för kostnaden. Ja, egentligen är det förstås konsumenten som får stå för kostnaden vid inköpet av varan.

Det som borde förändras och förfinas är systemen. Mer borde kunna källsorteras.

Om kommunen skulle få ta över ansvaret är risken stor att problemen flyttas och att kostnaderna hamnar hos skattebetalarna i stället.

Dagens system är inte perfekt, men det är inte så dåligt att det förtjänar att hamna på soptippen. Mycket av systemet kan faktiskt återvinnas för att bli en ännu bättre vara senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar