onsdag 29 februari 2012

Allting har en bak-sida...

Nej, någon bak-sida var det inte. Inte heller något bakslag. Havrebrödet från kokboken, som jag fick vid besöket på Duveholmsgymnasiet i måndags, blev till synes alldeles perfekt.

En skön dag

Av choklad blir man glad och det är nyttigt mot det mesta. Så jag och Marie-Louise unnade oss en skön dag i Norrköping med kaffe och chokladprovsmakning, vilket redan har avslöjats på Facebook. Men hur Marie-Louise såg ut när hon dokumenterade framgick nog inte av hennes egna bilder.

Spännande besök på Duveholmsgymnasiet

I måndags var jag på ett spännande besök på Duveholmsgymnasiet. Riksdagsledamot Per Lodenius (C) ville titta på hur Ungt Företagande, UF, fungerade inom gymnasiesärskolan. Precis sådana finns det på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm.

Så i måndags fick vi ta del av de olika företagen. Det var mycket intressant och lärorikt samt aktuellt, då Per Lodenius redan i dag onsdag skulle debattera den nya reformen för gymnasiesärskolan i riksdagen.

Ingen dubbel nominering

Ett sätt att öka jämställdheten mellan kvinnor och män är att alltid nominera dubbelt, det vill säga en kvinna och en man till alla uppdrag som ska väljas eller utses. På så vis kan ingen säga att det inte finns kvinnor, eller män, till olika poster, när styrelser eller nämnder ska väljas.

Vid dagens kommunstyrelsesammanträde i Katrineholm försökte jag praktisera modellen. Katrineholms kommun hade att föreslå kandidater till styrelsen för Svenskt Vatten. Kommunstyrelsens ordförande hade föreslagit en man, Johan Hartman. Jag föreslog att vi också skulle nominera Ulrika Truedsson.

Så blev det inte. Ulrika Truedsson drog raskt tillbaka en kandidatur.

Ibland är det långt kvar till hälften var.

tisdag 28 februari 2012

Dahlströms spökskrivare

I dag har kommunalrådet Göran Dahlström chattat via Katrineholms-Kuriren. Tidningens chefredaktör Elisabet Bäck visar på sin blogg hur det gick till. Dahlström använde sig av en spökskrivare! Vid tangenterna befann sig nämligen Ulrika Truedsson med Göran Dahlström som bisittare.

Serie om härskarteknik

Katrineholms-Kuriren har startat en miniserie om debattklimatet i kommunfullmäktige och den härskarteknik som används. (Jag kan inte länka till serien, då den endast finns i utförligt skick i papperstidningen.)

Jag motionerade i 2010 om att de förtroendevalda inom kommunen skulle erbjudas en utbildning i bemötande, där man bland annat skulle ta upp teorierna bakom härskartekniker.

Motionen avslogs.

Behovet tycks dock kvarstå, enligt tidningens artikelserie.

måndag 27 februari 2012

Nu väntar åttan...

Nu är det återigen dags att packa årsmötesväskan för årsmöte nummer åtta, denna gång i Oxelösund. Det ska bli riktigt, riktigt roligt!

söndag 26 februari 2012

Snart dags för årsmöte nummer sju

Årsmötessäsongen fortsätter. Om några timmar är det dags för årsmöte sju för min del. Årsmötet den här gången är i Nyköping, i NK-villan, där Centerpartiets kommunkrets i Nyköping samlas klockan 15 för att summera året som gått och planera för det nya.

Odling i städer

I dag skriver Dagens Nyheter i sin söndagsbilaga om att intresset växer för odling i stadsmiljön. Det handlar om att använda parker, kolonilotter, tak och balkonger för att odla till husbehov.

Det är en väldigt intressant utveckling. Jag kan själv sakna känslan av att få lov att sätta potatis. Kan man odla potatis, så kan man på något vis livnära sig, även om potatis anses smått förkastligt i dessa dieternas dagar.

Däremot har jag lite svårt att tänka mig att odla matnyttigheter på min balkong, som ligger så utsatt av trafiken. Det svarta sot som fastnar på ventilfiltren kommer någonstans ifrån och det känns inte som de allra bästa förutsättningarna för växtlighet som ska konsumeras.

Samtidigt så fungerar växter som goda luftrenare.

På rätta platser och med rätta växter är det ypperligt med odling.

lördag 25 februari 2012

Grattis Östersgötland

Veckans stora händelse, och den allra största för föräldrarna Victoria och Daniel, är prinsessan Estelles födelse. Roligt är det förstås också för Östergötland, som har fått en alldeles egen hertiginna. Grattis! Nu undrar jag hur utnämningarna går till. Ställer sig Sveriges landskap i kö? Finns det någon turordning? Vad har Östergötland som inte Sörmland har? Möjligen att vi hade prins Wilhelm som hertig av Södermanland en bit in på 1960-talet. Vår tur har kanske inte kommit än?

fredag 24 februari 2012

Årsmöte nummer sex

I går var det dags igen - årsmöte nummer sex var Centerpartiets kommunkretsårsmöte i Katrineholm. Det blev som vanligt en intressant kväll med underhållning, diskussion om kommunikation och förhandlingar, där det gamla året lades till handlingarna och ritningarna lades upp för det nya.

torsdag 23 februari 2012

Bloggvila

Bloggen har fått vila en stund, vilket beror på tekniska omständigheter. Nu har jag överlistat dem - tror jag - och ska bli en bättre, bloggande människa.

onsdag 22 februari 2012

Valfrihet modell M

Vid kommunfullmäktiges februarisammanträde i Katrineholm hävdade Bengt Andersson (M), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, att det räcker för pensionärerna med en valfrihet som inskränker sig till att få lov att välja frukt och grönsaker i affären.
Är det alla moderaters mening att valfrihet, det har man bara i affären?

måndag 20 februari 2012

Årsmöte nummer fem

Årsmötessäsongen går vidare. Nu är jag på väg mot mitt femte. Det lär bli kanske lika många till innan säsongen är över. Nödvändigt och roligt.

Nämndemän uppmärksammas på nytt

I dag rapporterar morgonnyheterna i P1 om nämndemän som själva varit föremål för rättegångar. Är de lämpliga då, eller helt olämpliga?

I vanlig ordning landar skuldfrågan i knät på de politiska partierna, som nominerar nämndemännen.

Självklart är det en grannlaga uppgift att utse nämndemän. De måste ha erfarenhet och erkänt gott omdöme. Men det blir inte lättare att göra denna bedömning för en vanlig förening, vilket har föreslagits.

Det gäller att partierna tar allvarligt på uppgiften. Annars kommer diskussionen att fortgå.

söndag 19 februari 2012

Hjälpte inte med sportspråk

Nej, det bet inte på Socialmoderaterna i Katrineholms kommun att prata sportspråk för att vänortsbanden skulle bli kvar.

Så här argumenterade jag i kommunfullmäktige i måndags:

"I den här frågan tänker jag prata sportspråk, för då kanske det blir lättare att förstå…

2006 var det ”stolpe in” för vänortssamarbetet, nu 2012 är det ”stolpe ut”. Katrineholm riskerar att hamna på defensiven, när man ställer sig offside i vänortssamarbetet.

Flertalet av vänorterna finns i EU-laget – undantaget är Vennesla i Norge och Rzev i Ryssland. Är inte det här lag som vi vill spela mot och med i fortsättningen, när allt mer talar för en internationalisering och regionalisering? Varför ska vi inte ingå i den kedja som vi redan har, i stället för att ändra laguppställning och byta motståndare och medspelare?

Det skulle mycket väl gå att ha mål för verksamheten och nå resultat. Än så länge är frågan oavgjord. Låt oss ta några borta- och hemmamatcher. Se vilka samarbeten som är möjliga, inte minst ur ett EU-perspektiv.

Bifall till Centerpartiets förslag att avslå förslaget om en avveckling av vänortssamarbetet."

lördag 18 februari 2012

I mörkret är alla katter grå

I dag är det en grå dag i jämförelse med gårdagen som var vit och solig. För att jaga undan gråheten surfade jag raskt vidare för att se om Sixten II hade gjort något roligt. Läs själv så får du se vad som kan hända i mörkret, där alla katter är grå...

fredag 17 februari 2012

Toppen vara centerjurist

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är den jurist i Sverige som omnämns allra mest. Femma på juristlistan är miljöminister Lena Ek (C).

Det måste alltså vara toppen att vara centerjurist! Eller jurist med medlemskap inom Centerpartiet, för att vara riktigt noga.

torsdag 16 februari 2012

Vindkraften sänker elpriset

Det har blåst rejält. Tillsammans med att vindkraften har byggts ut kraftigt, tack vare energiuppgörelsen, där Centerpartiet var drivande, har det gjort att elpriserna har hållits nere.

"Under de blåsiga månaderna november och december kunde man se ett direkt samband mellan vindkraftsproduktionen och de låga priserna", säger Annika Helker Lundström, VD för Svensk Vindenergi, enligt TT.

tisdag 14 februari 2012

Ser ut som en Inger?

I går, när jag var på utbildning, bekräftade kursledningen mig med ''Å, du ser ut som en Inger!''

Det är lite svårt att förstå vad det betyder. Ser En Inger ut på ett speciellt sätt? Avgör själv. Bilden härintill visar Inger.

söndag 12 februari 2012

Lyckat?

I går röjde jag något i tidningshögen och fann ett bra citat som kommit till i anslutning till filmen om Järnladyn, som hade premiär för en dryg vecka sedan.

Citatet lyder:

"För att hyllas som kvinna måste hon vara man".

Ett lyckat citat, men är det så lyckat?

Kvinnor måste förstås få lov att vara kvinnor och "styra" på våra egna villkor, utifrån de individer vi är. Men just därför är uttalandet så spetsigt, det får mig att tänka en gång till. I så mening är det lyckat.

lördag 11 februari 2012

Om talträngda och tysta

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om talträngdhet och tystnad i kommunfullmäktige i Katrineholm. Ett smakprov från reportaget finns på hemsidan.

Tidningens reporter har matematiskt gått igenom sammanträdesprotokollen och sammanställt i hur många ärenden ledamöterna har yttrat sig. Man kan alltså yttra sig flera gånger under ett ärende, men ändå bara bli en "pinne" i statistiken.

Mest talträngda enligt sammanställningen är Göran Dahlström (S) och Gudrun Lindvall (MP). Dessutom finns det ledamöter som aldrig någonsin har gått upp i talarstolen.

Det är naturligt att det är kommunstyrelsens ordförande som toppar listan. Han går nästan upp i alla ärenden och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Det är också Dahlström som svarar på flest frågor och interpellationer från ledamöterna. Därutöver är Gudrun Lindvall mycket flitig i talastolen.

Jag hamnar på en fjärdeplats i ärendetabellen med Ewa Callhammar på tredjeplatsen.

Inläggssiffrorna är dock lite missvisande för min del. Jag var ju tjänstledig från uppdraget som gruppledare för Centerpartiet under två månader för att i stället tjänstgöra som riksdagsledamot. Då var Sten Holmgren den som tog plats i talarstolen för Centerpartiets räkning.

Men det gläder mig att jag i statistiken kommer strax före Joha Frondelius (KD) och Lars Härnström (M) samt att samtliga i min partigrupp har varit uppe i något ärende någon gång under året som gått. De siffrorna är nog så talande...

Jubileumsdags

Det här ska enligt räkneverket i Bloggspot vara mitt 1500:e. Alltså är det läge för jubileum!

1500 inlägg, det är ganska mycket. Skulle någon dessutom ägna sig åt att kontrollräkna, så kanske det inte stämmer. Jag är rädd för att det räknas så fort som jag har startat skrivandet, även om jag till sist inte har valt att publicera just det inlägget.

fredag 10 februari 2012

Dags för årsmöte nummer fyra!

Ikväll är det årsmötesdags igen. Nu är det Stora Malms Centerkvinnor, min hemavdelning, där jag är kassör, som har årsmöte.

Jag tror att jag ska få förmånen att föra klubban under årsmöteskvällen, vilket är det roligaste uppdraget, men det är helt OK att föra anteckningar som sekreterare eller att få kronorna att stämma som kassör. Alla uppdrag i en styrelse är lika viktiga för att helheten ska fungera.

torsdag 9 februari 2012

Restaurangmomsen har gett jobb

Har det blivit några jobb eller inte, sedan restaurangmomsen sänktes? Dagens-Nyheter har bett Arbetsförmedlingen ta fram statistik över annonserade jobb. Resultatet är att jobben har ökat i Stockholm.

Sannolikt är trenden densamma över landet, även om den kanske inte är lika synbar. Momssänkningen har haft effekt. Den har dessutom medfört att en bulle kostar lika mycket om den serveras och äts på plats som om den tas med i en påse. Det har varit en ganska svårförklarlig prissättning tidigare.

tisdag 7 februari 2012

Förutsägbart friskolebidrag

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om att friskoleföreningen i Österåker har överklagat Vingåkers kommuns bidrag till friskolan. Bidraget har nämligen sjunkit jämfört med föregående år.

Ett bidrag måste vara förutsägbart, annars går det inte att driva någon verksamhet. Därför gör föreningen alldeles rätt i att överklaga.

Sedan kan man förstås fundera över hur systemet fungerar. Det bidrag varje friskola får per elev ska motsvara den genomsnittskostnad som kommunen har per elev. Om man då underbudgeterar kommunens kostnader, så sjunker friskolans "elevpeng". Men om det sedan visar sig att kommunens kostnad i verkligheten var högre, hur går det då?

Det finns all anledning att ha reda på siffrorna.

måndag 6 februari 2012

Titt i tidningen


Tidningsvärlden är alltid inspirerande, tycker jag. Ikväll hade jag och Centergruppen förmånen att få besöka Katrineholms-Kuriren och höra chefredaktören och verkställande direktören Elisabet Bäck (på bilden från nattredaktionen syns hon längst till vänster) berätta om tidningens roll i lokalsamhället.

Lite extra spännande var det att komma på besök så nära "omgörningen".

Nu ska vi ut och göra nyheter!

Pensionärer får betala dubbelt

I fredagstidningen av Katrineholms-Kuriren hade jag och Anita Karlsson ett inlägg om Socialmoderaternas dubbelspel mot pensionärerna i kommunen som får sin mat hemsänd.

Pensionärerna får först betala mer för maten. Sedan sänks kvaliteten, alltså de får betala mer för mindre.

söndag 5 februari 2012

KD-Larsson eldar upp sig om kärnkraften

Kristdemokraternas omvalda vice-ordförande Maria Larsson går i Ekots lördagsintervju in i energidebatten. Maria Larsson vill riva upp energiöverenskommelsen och bjuda in Socialdemokraterna till nya diskussioner i akt och mening att bygga ny kärnkraft.

Det går förstås att skapa rubriker på det här sättet. Maria Larsson har exempelvis fått mig att skriva ett blogginlägg om detta.

Sakfrågan är dock mer problematisk. Energifrågan har länge varit en knäckfråga för regeringar. Det får heller inte glömmas, att den första Alliansregeringen i valrörelsen 2006 enades kring många frågor, men inte om energifrågan. Det var inte av en slump.

Maud Olofsson lyckades sedan som ledare för Centerpartiet och som minister med ansvar för energifrågorna att få till en överenskommelse som innebar att den svenska energiförsörjningen skulle vila på tre ben - vattenkraft, kärnkraft och alternativa energikällor, som vindkraft. Ingen ny kärnkraft skulle få etableras på ny mark och om investeringar skulle göras i ny kärnkraft så skulle dessa bäras av energiföretagen utan statligt stöd.

Det här var viktiga principer som slogs fast och det hade sitt pris, även för Centerpartiet. Men de långsiktiga spelreglerna och satsningen på det tredje benet, de alternativa energikällorna, var viktiga.

Att nu riva upp en överenskommelse skulle ge helt felaktiga signaler, såväl inåt som utåt. Det är dessutom inte ett år sedan kärnkraftsolyckan inträffade i Japan. En av följderna av olyckan blev att Tyskland beslutade sig för att avveckla sin kärnkraft.

Minnet är tydligen kort hos en äldreminister.

lördag 4 februari 2012

Inblick i sillesalteriit

Jag har tidigare skrivit om filmer som man blir glad av. En kollega i politiken gjorde mig uppmärksam på att det finns mer att hämta om Åke och hans värld på Åstol. Bland annat denna inblick i Sillesaleriit.

Centerpartister, centerpartister, centerpartister

Ja, överallt var det Centerpartister! Efter ett par dagars "kommundagande" i Västerås är både knoppen och kroppen fylld av inspiration och intryck!

Inte minst ska det bli jättespännande med arbetet med det nya idéprogrammet.

Tills dess det är dags att ta itu med det långa perspektivet, är det dagspolitiken som väntar med insändare, debattartiklar och motioner.

fredag 3 februari 2012

Annie talade om valfrihet för äldre

Centerpartiets kommundagarna är igång. Annie Lööf uppehöll sig i sitt tal vid. Äldres bristande möjligheter till valfrihet.

Bra att peka på detta att äldre, som är i behov av omsorg inte är en grå massa utan av individer med egen vilja och egna önskemål.

torsdag 2 februari 2012

Centerpartiet intar Västerås

I helgen som gick var det Kristdemokraterna som intog Västerås med sina kommundagar. Den här helgen är det vår tur i Centerpartiet att göra samma sak.

Vi kommer inte att ha något "inbördeskrig" eller några nattmanglingar om formalia. Vi träffas för att fördjupa oss i aktuella frågor. En del kommer nog att handla om skatteutjämningssystemet. Dessutom blir det mycket mingel och kontaktskapande arbete.

Oj, vad det ska bli roligt!

onsdag 1 februari 2012

Besök hos Tant Grön

Igår kväll gästade jag Tant Grön i Västerås. Tant Grön är en avdelning av Centerkvinnorna. Det var ett riktigt, riktigt roligt besök med två nya medlemmar närvarande. Jag höll i klubban och lotsade deltagarna genom förhandlingarna. Under kvällen ställdes ett svar färdigt om kommunens kommande översiktsplan.