lördag 11 juni 2011

Lov för friskola?

Jag har skrivit om stadsarkitektkontorets syn på bygglovet för friskolefilialen i kvarteret Rådmannen.

På tisdag ska ärendet upp till beslut i byggnadsnämnden, skriver Katrineholms-Kuriren.

Nu är "fötterna" definitivt nedsatta av stadsarkitektkontoret. Stadsarkitektkontoret saknar en skolgård. Därför kan det inte bli några ändringar av planerna.

Tidigare har byggnaden varit skola under två perioder och tagit emot invandrarbarn i alla åldrar, som säkerligen varit i större behov av skolgårdar än de högstadieelever som ska ha skolan som hemvist under en del av skolveckan.

Av artikeln framgår inte om även Socialförvaltningen, som också skulle få ombyggda och nödvändiga lokaler i fastigheten, drabbas av samma bedömning.

Ärendet är på många sätt intressant. Borde inte kommunens industrifastighetsbolag känna till inställningen hos stadsarkitektkontoret innan uthyrning och ombyggnadsplaner gjordes upp? Varför gick det att göra undantag i det ena fallet och inte i det andra? Tillfälligheter?

Det ska bli mycket intressant att se byggnadsnämndens inställning till det hela.

Om byggnadsnämnden går på stadsarkitektkontorets linje, då innebär det att KIAB får begränsade uthyrningsmöjligheter och tappar intäkter, vilket drabbar kommunen, utöver att det bromsar friskolans planer och möjligen även socialförvaltningens säkerhet. Om bara den ena delen stoppas, blir de politiska argumenten för just detta svåra.

Hur man än gör - utöver att godkänna den ändrade planen - har man ändan bak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar