onsdag 8 juni 2011

Näringslivet in i sjukvårdsdebatten

Alf Rytter, ordförande i Västra Sörmlands Näringsliv, för nu återigen in näringslivet i den sörmländska sjukvårdsdebatten Han gör det genom en debattartikel i Katrineholms-Kuriren.

Det är bra på flera sätt. Sjukvård, hur den utförs, organiseras och finansieras, är en angelägenhet för många, för att inte säga alla. Artikeln är också bra för att analyserar landstingets verksamhet från ett annat håll än det vanliga, nämligen ur ett företagsmässigt perspektiv.

Sjukvård och företagande är visserligen två skilda verkligheter, men det går inte att komma ifrån att sättet att organisera verksamheten kan dra fördelar av erfarenheterna från varandras verksamheter.

Alf Rytter pekar på LEAN-produktion, som innebär ett metodiskt sätt att arbeta med förbättringar. Det är ett förbättringsområde.

Ett annat är att göra ekonomin tydlig. Divisionsindelningen inom Landstinget Sörmland har spelat ut sin roll. Det måste bli möjligt att se länets sjukhus var för sig och som en enhet.

Allt löses inte med en debattartikel. Dock är det värdefullt att alla bidrar till den förändring som är nödvändig för att vända den ekonomiska utvecklingen och ge alla sörmlänningar en bra sjukvård.

Andra landsting har klarat detta. Sörmland kan inte vara ett undantag i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar