tisdag 1 juni 2010

Planera för fler konfirmander

I dag skriver Katrineholms-Kuriren om min motion till kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. (Jag kan för ögonblicket inte se att den är utlagd på nätet.)

Motionen handlar om att kyrkorådet ska ta fram en plan för hur fler unga ska vilja konfirmera sig.

Motionen är, vad jag kan förstå, det nya kyrkofullmäktiges alla första motion i den nya församlingen. Det är förstås alltid roligt att vara först. Men det är inte det viktigaste med motionen, det är innehållet. Jag tycker att församlingen behöver tänka över den här frågan noga och ta egna initiativ.

Så här skriver jag i motionen:

"I Strängnäs stift minskar antalet konfirmerade 15-åringar stadigt. Enligt uppgifter i Kyrkans Tidning har antalet i det närmaste halverats under den senaste tioårsperioden.

Uppgifterna förtjänar att tas på största allvar. Om inte kyrkan har förmåga att möta ungdomar hotar det på sikt kyrkans överlevnad. Lika allvarligt är det att en dörr för ungdomar att diskutera de stora livsfrågorna stängs. Detta sker då samtidigt som flera undersökningar pekar på att ungdomars upplevda psykiska ohälsa ökar.

Katrineholmsbygdens församling har bildats genom en sammanslagning av församlingarna i trakten. Konfirmationsundervisningen har tidigare haft olika, lokala upplägg. Erfarenheterna från dessa är värda att ta vara på, liksom hur andra församlingar inom Svenska kyrkan lyckats förmedla budskapet att konfirmationen är en viktig hållplats på den kristna livsresan.

Katrineholmsbygdens församling bör därför ta fram en plan för hur konfirmationsundervisningen ska läggas upp i syfte att ta vara på de tidigare församlingarnas goda erfarenheter och öka andelen ungdomar inom församlingen som väljer att konfirmera sig.

Planen bör utgå från att ungdomar, liksom alla andra, är olika och behöver mötas på olika sätt. Det viktiga är dock att de får möjlighet att öka de egna kunskaperna om den kristna tron.

Jag yrkar därför:

Att kyrkorådet får i uppdrag att ta fram en plan för arbetet med hur antalet ungdomar som konfirmeras i Katrineholmsbygdens församling kan öka."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar