söndag 14 juni 2009

Plöjningsfri odling

Hur ska vi mätta världens befolkning? Hur får vi fram mat på ett klimatsmart sätt? En sak som är säker är att det inte finns några enkla vägar, inte heller att det är en enda väg som är rätt.

Dagens Nyheter har i dag en intressant artikel om plöjningsfri odling. Det är en väg att minimera insatserna för att få fram önskad gröda. En annan är fleråriga växtslag, så att man kan ta fler skördar från samma planta utan att behöva så på nytt.

Flera vägar finns säkert och det är viktigt att forskare, försöksodlare och andra fortsätter att söka efter lösningarna för att bruka marken utan att förbruka mer resurser än nödvändigt. Inte minst kommer rådgivning att bli allt viktigare, för att de metoder som forskningen ser fungerar förs ut i verkligheten.

Det är spännande och hoppingivande att se att det finns lösningar. Att plöja jorden är, som det står i artikeln, så starkt förknippat med att vara jordbrukare. Att inte längre plöja alls är att ta bort ett bevis på en kårs yrkesskicklighet, när fårornas räthet inte längre har någon betydelse.

Det är omvälvande.

För egen del tänker jag använda en del av dagen till att plöja handlingar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar