måndag 9 april 2018

Se alternativen innan Lyan stängs

Det är så många barn i Julita att det blir trångt i förskolan. Det är positivt. Idag skriver Katrineholms-Kuriren om den fråga som Centerpartiets kommunfullmäktigeledamot Anita Karlsson lämnat in. Hon undrar om alla alternativ har prövats innan det blir aktuellt att bygga om Lyan, som är ortens större samlingslokal.

Jag håller med Anita. Ett urochskur-dagis skulle kunna vara ett alternativ. Här följer frågan i sin helhet:


Fråga till bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S)

”Ur och skur”-alternativ i Julita?

Det är mycket positivt att kommunen får fler invånare och att många föräldrar med barn bor på landsbygden och då inte ökar på stadens stora bostadsbrist. Men de många barnen måste få plats, och då kan det bli som i Julita brist på förskolelokaler. Det är en glädjande utveckling med många barn på orten och det ska ses som en tillgång.

Förskolans lokalbehov i Julita är akuta. Det har lösts tillfälligt med att barnen har använt en lokal i skolan. Nu har förslag lagts fram om att bygga om ”Lyan”, kommunens enda samlingssal i Julita, till en förskoleavdelning.

”Lyan” är idag en viktig lokal i bygden för större samlingar, liksom för skolans gemensamma aktiviteter. Det vore olyckligt om lokalen byggdes om innan alla andra vägar prövats för en lösning.

Ett alternativ skulle kunna vara att starta en eller flera ”ur och skur”-avdelningar, som skulle kunna använda skolans lokaler, inklusive ”Lyan” vid behov. En annan möjlighet är att införa mobil förskola, vilket finns i Nyköping.

Jag vill därför fråga bildningsnämnden Johan Söderberg (S) följande:

Har alternativa lösningar diskuterats för förskolan i Julita?
Kan ”ur och skur” eller mobila lösningar provas för att lösa förskolans lokalproblem, så att ”Lyan” kan vara kvar som en större träffpunkt i bygden?

Julita 5 april 2018

Anita Karlsson (C)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar