söndag 12 november 2017

Tidningsankas pappa prisadesDet finns ankor och så finns det ankor. Igår prisades tidningsankan Arne Ankas pappa Charlie Christensen av EWK-sällskapet. På bilden syns EWK:s dotter Margareta van den Bosch och Lars-Olof Johansson när de överlämnat priset till tecknaren.

Det var som sig bör en högtidsstund på Arbetets Museum, när det var dags för EWK-sällskapet i samarbete med tidningen Dagens Arbete dela ut 2017 års stipendium. Tidningens chefredaktör Helle Klein höll ett fint tal om satirens betydelse för demokratin i en mörknande värld.

- Satiren sparkar inte neråt utan uppåt och skrattet kan skapa förändring. Det farligaste är om vi inte längre bryr oss. Satiren får oss att inte blunda, menade Helle Klein.

Arne Anka har följt med i Metallarbetaren och Dagens Arbete i 30 år. Charlie Christensen berättade med bilder om vägen fram till idag och om hans många förebilder, där EWK, Ewert Karlsson, varit en av de största.

Bildberättandet följdes av ett samtal om satirtecknarens ansvar. Charlie Christensen medgav att han som tecknare har ett yttrandeansvar. Även om hans teckningar kan vara berättigade och "tålas" i vårt sammanhang, så kan de få följder som han som tecknare inte ville ta ansvar för.

Att teckna är dock mycket nötande med pennan mot pappret och när det tar emot, då tänker Charlie på Gunde Svan som nötte och nötte för att bli bäst.

Ja, vi behöver alla dessa skapare! Ett besök på EWK-muséet är upplyftande. Ewert Karlsson var så före sin tid som illustratör att hans bilder är odödliga. De planer som skisserades om att starta ett demokratilabb verkar också mycket lovande. För vi behöver vårda förutsättningen för vårt demokratiska samhälle - människors engagemang för en bättre och rättvis värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar