torsdag 16 november 2017

Lita på skogsägaren

I dag har jag en insändare införd i tidningen Sörmlandsbygden. Den handlar om den framtida skogsvårdslagen, där det är viktigt att lagstiftarna vågar lita på skogsägarna. Så här skriver jag:

"Det man äger, det vårdar man. Nu finns det förslag i den utredning om skogsvårdslagen som lämnats till regeringen som hotar äganderätten och som kommer att försvåra aktivt och ansvarsfullt skogsbruk.

För oss i Centerpartiet är det viktigt med långsiktiga och tydliga spelregler. Vi tror på frihet under ansvar och att skogsnäringen kan utvecklas, utan att den biologiska mångfalden hotas. Vi ser däremot att förslaget innebär mer krångel och fler hinder för skogsägaren. Det kommer att kosta att jaga skogsägare utan att det ger något mervärde för naturen eller för skogsägaren. Ett exempel på detta är att utredaren vill göra det lättare för intresseorganisationer att överklaga avverkningsbeslut. Centerpartiet kan inte se det rimliga i att personer som inte bor i närheten av avverkningen ska kunna stoppa den. Det kommer dessutom att kosta att hantera alla dessa rättsprocesser och vi misstänker att det inte är staten eller organisationerna som kommer att få betala för detta, utan det blir den lilla skogsägaren som får ta notan.

Skogsbruket är viktigt för den svenska ekonomin och för omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det växer bättre om frihet och ansvar kombineras.

Inger Fredriksson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar