måndag 20 november 2017

All makt utgår inte från Gröna kulle

I dag har det mesta handlat om budget. Kommunfullmäktige i Katrineholm har varit samlade för att besluta om hur kommunens medel från skatter, statsbidrag och avgifter ska användas. Varje gruppledare fick enligt traditionen hålla ett anförande om partiets förslag. Ungefär så här sa jag i debatten:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Förra lördagen tog jag tåget till Norrköping för att vara med när EWK-priset delades ut. Det skedde på Arbetets museum, där en av världens bästa illustratörer EWK har ett eget museum med ungefär 3.000 bilder. De här bilderna ska bilda grunden till ett demokratilaboratorium, där konst och satir ska bygga ungdomar starka att stå emot ”hittepånyheter”. Det kommer att bli jätteviktigt, för det handlar om vilka som ska komma efter oss, inte bara 2018 utan valen därefter.

Det finns en hel del att göra, när det gäller demokratin, överallt och också här. Det handlar om att ha respekt för politiska idéer och för de politiker som lägger ner timtals av sin fritid för att förändra vårt samhälle genom att på olika sätt lägga fram förslag. Ni i majoriteten må ogilla våra idéer, men ni ska vårda vår rätt att föra fram dem. En förutsättning för en demokrati är att det får finnas olika uppfattningar och att folkstyret kan se olika ut och att all makt inte utgår från Gröna kulle, utan från hur väljarna la sina röster i senaste val.

Centerpartiets budget utgår från vad vi lovade väljarna 2014. Det är vårt valprogram som är vår kommunplan, det som vi vill göra. Vi tar självklart också hänsyn till hur omvärlden ser ut, men vår grund är vad vi lovade våra väljare.
2018 innebär slutet på en valperiod och efter valet, början på en ny. Centerpartiet anser att det behövs ett nytt ledarskap för Katrineholm, där ett större ansvar tas för att bygga trygghet i barnomsorg och skola, för våra äldre och för den miljö som vi måste vårda för kommande generationer.

I Centerpartiets budget gör vi en större satsning på våra äldre. Vi har sett underskotten i äldreomsorgen, hur resurserna inte har räckt till och då det har saknats medel att täcka upp för det oplanerade – dubbelbemanningar, fler som behöver hemtjänst och mer hemtjänst. Här har vi under flera år talat för att det behövs en buffert, en reserv för att täcka upp för det oväntade. Vi har tagit upp medel för en personalökning, vilket behövs för att hålla nere sjuktalen. Centerpartiet har också avsatt medel för att kommunen inte ska behöva höja avgifterna för maten.

En annan sak som vi i Centerpartiet vill höja är ”flitpengen”, alltså den lön som betalas ut till dem som arbetar inom den dagliga verksamhetens olika aktiviteter. Den summa som betalas ut ska täcka mat och resor och ge åtminstone en liten slant över.

När det gäller våra allra yngsta, så anser vi som vi har gjort tidigare att det är hög tid att se till att barnen har en giftfri vardag, i alla fall under den del av dagen som de är i kommunens verksamheter. Centerpartiet har med medel i vår budget för att peka ut var behoven finns och vi har avsatt en pott i investeringsbudgeten för att börja byta ut skadlig materiel. Vi har tagit del av exemplen från Karlstad, som också sägs ha inspirerat Katrineholms kemikalieplan. Där innebar beslutet om en giftfri vardag en rejäl SANERING och utgallring bland leksaker och inventarier. Vi tror inte att det är annorlunda i Katrineholm. Vi i Centerpartiet är ju inte heller nöjda med att majoriteten här i kommunen valde att lägga sig på den lägsta möjliga nivån i kemikalieplanen.

Vi vill också satsa på ungdomarna och anslår pengar så att ungdomsgårdarna ska kunna vara mer öppna.

Ungefär en tredjedel av Katrineholms befolkning bor på landsbygden. Syns det i majoritetens budget? Det syns i alla fall i Centerpartiets budget. Vi har reserverat medel för att öka på bidragen till de enskilda vägarna på landsbygden, dessa vägar som är en förutsättning för att man ska kunna bo där man vill och för att också den som bor i stan ska kunna komma ut på landsbygden för att njuta av djuren och naturen. Nu går det inte att leva på utsikt och fina dagar, det är nödvändigt att det finns fungerande service med bredband. Vi står helt bakom kommunens satsning på bredbandsutbyggnad och vi uppskattar att Centerpartiets förslag om att starta servicepunkter är på väg. Vi vill dock snabba på det arbetet och har avsatt resurser så att det kan startas under valåret 2018. Vi vill också se en snabbare utbyggnad av friluftsgymmen på landsbygden.

Det är viktigt att Katrineholms kommun har verksamhet och närvaro i hela kommunen. I Flodafors äger kommunen fortfarande gymnastiksalen. Tyvärr har den fått en annan användning än som plats för gympa. Detta måste vara en sistahandsåtgärd. Centerpartiet pekar i vår budget på möjligheten att använda det avtal som LRF och SKL tagit fram för uthyrning av bostäder. Det kan fortfarande finnas andra, vettigare, mer normala boenden än att göra om en gymnastiksal till ett hem. Ett hem är mer än en spis och ett kylskåp.

”Jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet för alla och ett omistligt värde i en demokrati. För att denna rättighet ska förverkligas är det nödvändigt, inte endast att den erkänns i lag, utan också att den tillämpas effektivt på alla områden såväl politiska, ekonomiska och sociala som kulturella.”

Det här har Katrineholms kommun skrivit under genom CEMR-deklarationen, vilket är den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Det är dags att det blir verkstad. Det är därför som det är ett viktigt uppdrag för alla nämnder att se till hur de kan bidra till att jämställdheten förverkligas.

Vi kan också se med den senaste tidens debatt i #Metoo och #Imaktenskorridorer se att det finns mycket mer att göra inom jämställdhetens och demokratins område. Alla ska kunna engagera sig i samhällsarbetet, i politiken och i demokratins tjänst utan att riskera att på något sätt bli trakasserad som person. Jag hoppas att de kampanjer som vi har sett och det arbete som måste följa på dem kommer att bidra till förändring. Jag ska göra vad jag kan.

Med det yrkar jag bifall till Centerpartiets förslag till budget för 2018."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar