tisdag 22 november 2016

Kvinnodelegation till Stockholm

Nu är det snart dags. Imorgon beger sig en kvinnodelegation från Sörmland till riksdagen. Det är Centerkvinnor från hela Sörmland som ska gästa Centerkvinnornas Riksorganisation och träffa Centerkvinnor som är betydande riksdagsledamöter, som Solveig Zander, Annika Qarlsson och Kristina Yngwe. Det ska bli riktigt roligt att få leda denna kvinnodelegation!

fredag 18 november 2016

Duschinslag i Radio Sörmland

Sveriges Radio har under veckan haft en rad inslag om att skolungdomar inte vill duscha efter idrottslektionerna. Jag skrev ett inlägg om det tidigare i veckan. I går gick jag i författning och skrev även en motion, #skoldusch, om att Katrineholms kommun ska planera de nya skolorna så att det blir tryggare att duscha, att duscharna ska göras tryggare vid ombyggnader och att det i väntan på detta kan sättas upp draperier eller skärmar för att få samma effekt.

Radio Sörmland uppmärksammade min och Centerpartiets motion med följande inslag.

tisdag 15 november 2016

Usch för skoldusch

P1 Morgon berättar om radions enkätundersökning som visar att skolungdomar inte vill duscha efter gymnastiken. Det farliga med svaren är inte den "ohygieniska" delen, utan att ungdomarna är rädda för att bli utlämnade - mobbade, fotade och kanske uthängda på nätet.

Det här är en utveckling som måste brytas. En möjlighet, som tas upp i inslaget, är att bygga om omklädningsrummen med separata, låsbara duschrum. Det är en positiv utveckling, men det måste också vara så att skolungdomar måste kunna lita på varandra och vara trygga i en grupp. Det kräver mer än en fysisk ombyggnad.

lördag 12 november 2016

En insnöad majoritet

Snöfall är svårt att stoppa. snöröjning kan man däremot stoppa. Det var det som orsakade snökaoset i Stockholm. De styrande, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i ledningen, hade bestämt att det inte skulle börja snöa förrän typ mitten av november. Därför fanns det inte någon upphandlad snöröjning när flingorna började falla i icke upphandlad tid.

Mycket går att styra över med politiska beslut, men knappast över vädret. Det måste finnas beredskap för överraskningar. Har man inte det så får man finna sig i att kallas vid öknamn som - en insnöad majoritet

torsdag 10 november 2016

Det blev en Trump

Ja, jag hade tyvärr fel i mina förhoppningar om att Hillary Clinton skulle bli USAs nästa president och skriva (kvinno)historia.

I dag får jag vara med i Katrineholms-Kuriren och kommentera presidentvalet. Tyvärr kom inte allt jag sa med i tidningen. Jag påpekade också att amerikanerna inte var modiga nog att välja en kvinna till president, vilket jag beklagade. Jag kommenterade också den olyckliga valdebatten, som handlat mer om smutskastning än om vad kandidaterna egentligen velat göra för landet.

tisdag 8 november 2016

Snart i ett fönster nära mig...



Fotot är från arkivet. Dock har jag flera amaryllisar som väntar på att slå ut och någon bondlilja med knopp (äkta makar). Lite muntrationer får det ändå finnas i novembermörkret.

Håller tummarna för Hillary

I dag är det äntligen över presidentvalet i USA. Jag håller tummarna för att det blir Hillary Clinton som får väljarnas stöd. Det vore nästan ofattbart om republikanernas kandidat skulle vinna. Då skulle det verkligen finnas fog för att utbrista i det kända TV-programmets populära fras - Vart är vi på väg?

tisdag 1 november 2016

Hur ska det byggas på landsbygden?

Ibland är vi som politiker för tidigt ute. Ibland är det för sent eller så är det något annat "fel" på motioner som kommer från oppositionen. Förra måndagen avslog majoriteten i kommunfullmäktige i Katrineholm Centerpartiets motion om att införa dubbel markanvisning för att få fart på byggandet på landsbygden.

Så här sa jag i debatten:

Det är väl sällan som en motion har blivit så illa behandlad som den här. Vi i Centerpartiet lade motionen ifjol för att vi vill peka på ett verktyg, en metod, att stimulera byggnation på landsbygden, alltså området utanför Katrineholms stad.

Dubbel markanvisning, att den som vill bygga på stadsmark i stan också måste bygga utanför stan, används och fungerar i Borås och i Varberg. Det har använts i Göteborg och ska användas i Karlstad. Men det kan ingen se att det är så det förhåller sig utifrån det yttrande som Samhällsbyggnadsförvaltningen lämnat och som är den grund som kommunstyrelsens majoritet lutar sig mot, när den avslår motionen.

Samhällsbyggnadsförvaltningen avfärdar motionen med sju rader utan att på något sätt beröra de exempel som tas upp i motionen om Varberg och Borås, där dubbel markanvisning använts. Inte heller kopplingen till Översiktsplanen del landsbygden belyses. I yttrandet finns heller inte en bokstav om hur 1200 bostäder ska komma till på landsbygden, vilket är en av anledningarna till att motionen väcktes.

Centerpartiet anser inte att motionen har beretts på ett seriöst sätt, då den tydligen setts som en ren näringsfråga och inte som en del i bostadsförsörjningen i hela kommunen eller som en del i utvecklingen av den del av Katrineholm som ligger utanför staden, det vill säga landsbygden.

En liknande motion lämnades in av Centerpartiet i Nyköpings kommun. Där innehöll yttrandet över motionen en beskrivning och analys av planerad bebyggelse på landsbygden med dess tätorter samt kommentarer kring bostadsproduktionen i stort. I Katrineholm är bostadsförsörjning och landsbygdsutveckling tydligen bara näringspolitik. Det är märkligt, för att inte säga mycket märkligt.
Centerpartiet yrkade därför på återremiss i kommunstyrelsen för att få motionen belyst även ur dessa apsekter – bostadsförsörjning och landsbygdsutveckling.

Jag upprepar det yrkandet, att motionen ska återremitteras för vidare beredning. Om det faller, yrkar jag bifall till motionen.


Sjukt långt till jämställd vård

I dag publicerar Katrineholms-Kuriren min insändare om märkliga läkarintyg. Här följer den i sin helhet:

Kvinnor och män sjukskrivs olika länge av läkare för samma diagnos. Det skiljer nästan fem dagar, om första och andra läkarintyget räknas in visar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en färsk rapport. Inte nog med att läkarnas bedömningar skiljer sig om det är en man eller en kvinna som inte kan arbeta på grund av sjukdom, intygen skiljer sig också regionalt. Men alltid är det kvinnorna som har den kortaste sjukskrivningstiden.

Det är helt sjukt att män sjukskrivs längre än kvinnor för samma diagnoser. Vi borde ha kommit längre. Centerkvinnorna vill se en jämställd vård, där även läkare tar ett ansvar för att behandla patienten utifrån den sjukdom som individen har och inte utifrån patientens kön.

Det är därför ett bra förslag av Inspektionen för socialförsäkringen att varje landsting behöver göra systematiska uppföljningar av läkares sjukskrivningar av kvinnor och män. Det finns inget att vänta på. Läkarna kan sluta göra skillnad redan idag.