fredag 5 juni 2015

Fira miljödagen giftfri

Katrineholms-Kuriren publicerar idag mitt inlägg om en giftfri vardag.

Här följer inlägget i sin helhet:

Sedan 1972 firas Världsmiljödagen varje år den 5 juni för att öka medvetenheten om våra miljöutmaningar och hur mänskligheten kan skydda naturen och vår planet. Temat för årets upplaga är ansvarsfull konsumtion och produktion. Ingen människa ska behöva utsättas för gifter i sin vardag. När vi väljer livsmedel, möbler, kläder och leksaker ska vi inte behöva oroa oss över om det är farligt för hälsa och miljö. Vardagen ska vara giftfri. Därför behövs ett aktivt arbete med just detta.

Det handlar om att producenterna måste ta sitt ansvar och fasa ut giftiga kemikaler och hormonstörande ämnen från sina produkter. Men vissa ämnen behöver kanske förbjudas helt. Här måste EU och riksdagen se över regelverken så att dessa blir tuffare.
Försiktighetsprincipen ska gälla där det finns osäkerhet om ämnens effekter på människans vardag.

Centerpartiet vill snabba på arbetet med att få bort gifterna i vardagen. I Katrineholm har vi lagt en motion om att göra kommunens skolor och förskolor giftfria, med en början i förskolan. Den här motionen avslogs i början av året av majoriteten i kommunfullmäktige bestående av Socialdemokrater, Moderater och - Miljöparitet. Barnen kunde alltså vänta på att få vardagsmiljön undersökt och åtgärdad.

En giftfri vardag måste naturligtvis börja bland barnen. Allt annat är oacceptabelt.

Inger Fredriksson
gruppledare för Centerpartiet i Katrineholms kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar