Professor Åke Andrén-Sandberg skriver idag en mycket intressant artikel på DN Debatt om akutsjukvården. Han anser att väntetiderna på akuten inte är ett bra mått för att visa hur akutsjukvården egentligen fungerar. Om det går fort och det blir fel så är inte resultatet bra, fastän den som bara mäter väntetider finner att det är så.
Rätt vård i rimlig tid, borde alltså vara målet.
I artikeln utvecklar han de utmaningar som akutsjukvården står inför. Om man sätter in sjukvårdens främsta kompetens på akuten, vilket är rätt på ett sätt, så kan verkligt sjuka stå utan läkarkompetens på avdelningarna. En hel del av besökarna har heller inte behov av denna spetskompetens. En annan utmaning är att möta paradoxen att ju mer vård som finns tillgänglig, desto högre blir efterfrågan.
Nu är inte lösningen, som jag ser det, att ytterligare förlänga väntetiderna på akutmottagningarna, utan att öka tillgängligheten till vårdcentralerna, så att det allra mesta kan klaras ut med tidsbeställda besök. Akuten ska vara till för sådan sjukvård som inte kan förutses och som kräver direkt insats - mer av typen allvarligare olycksfall eller snabba sjukdomsförlopp.
Till viss del handlar det om planering, men också att vi som ska använda oss av vården ändrar vårt beteende.
Jag började som städhjälp
9 månader sedan
Inger,
SvaraRaderaJag kan tycka att du har rätt i mycket av det du beskriver. Problem blir det när vårdcentralerna inte har öppet, alternativt inte vill ta emot utan säger att ni måste åka till Akuten. Skärtorsdagen väntade jag och sonen (25 år) i 19 timmar utan att få träffa läkare trots att sonen hade fruktansvärt ont i bröstet, svårt att andas och inte kunde svälja. Det var en riktigt otäck upplevelse och vi fick tillslut ta oss därifrån och söka privat hjälp genom våra privata kontakter utomlands...helt galet. Akut kaliumbrist kan vara livshotande fick vi reda på. Känns otroligt obehagligt att inte vår närmaste akutmottagning fungerar ens när det är riktigt allvarligt.
Med vänlig hälsning
Charlotta Lange
Hej Lotta!
SvaraRaderaVårdcentralerna måste bli mycket bättre på tillgänglighet för att möta människors behov. Vad jag förstår har det blivit bättre, men det är inte bra.
19 timmar på akuten är inte okej. Ont i bröstet och svårt att andas tycker jag skulle räcka för att få fart på vårdapparaten, även om din son har "fel" ålder för typ hjärtinfarkt.
Jag håller med dig om att det är helt galet.