onsdag 23 januari 2013

Inget gehör för inspirationsmotion

Måndagskvällens motionsslakt drabbade även min och Ann-Charlotte Olssons motion om inspiration till högre studier. Vi ville att kommunen skulle göra mer för att höja utbildningsnivån bland kommunbefolkningen. De skulle kunna ske genom att eleverna tidigare än i dag skulle få kontakt med högskolevärlden. Ett enkelt sätt att ordna det, menade vi i motionen, var att låta de högskolestudenter som praktiserar i kommunen gå ut på skolorna och berätta om hur det är samt låta elever besöka högskolor.

Så här argumenterade jag i debatten:

"Jag tror att vi alla här är överens om att utbildningsnivån i Katrineholm behöver höjas.

I utlåtandet över Centerpartiets motion konstateras det bland annat att ”det i kommuner där studietraditionen inte är så stark, kan vara extra viktigt att elever får information om högskolestudier i såväl grundskola som gymnasiet.”

Det skulle också kunna motverka studieavbrott, enligt samma underlag.

Trots att kommunledningsförvaltningen hävdar att utbildningsnivån behöver höjas och att det är extra viktigt att informera eleverna om möjligheterna med högre studier, så anses motionen vara besvarad.

Det som görs är alltså tillräckligt. Hur vet vi det? Syns det i siffrorna?
Enligt handlingarna hade 38 procent av ungdomarna i Katrineholm som fyllde 24 under 2011 påbörjat högskolestudier. Rikssnittet är 46,6 procent.

Är det okej att det är så? Borde vi inte pröva fler vägar att ge en positiv och realistisk bild av vad högre studier kan innebära?

Vi tycker det från Centerpartiet och det var därför som vi skrev den här motionen. Vi tycker att fler vägar kan prövas än vad som görs idag för att nå målet – att höja utbildningsnivån i Katrineholms kommun.

Jag yrkar därför BIFALL till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar