lördag 28 april 2012

Ofantligt bristande kunskap i ansvarsfrågan

Centerpartiets riksdagsledamot från Östergötland Staffan Danielsson har hamnat i hetluften sedan han skrev ett inlägg på DN Debatt om åldersprövning av asylsökande barn.

Det måste vara så att olika frågor kan diskuteras. Men reaktionerna på Staffan Danielssons artikel har i vissa fall totalt tappat proportionerna. På sin blogg berättar Staffan hur han av en radiomedarbetare (jag skriver inte journalist, för jag tror bättre om dem) i P3 har jämförts med Breivik. Radiomedarbetaren har dessutom insinuerat att debattörerna på DN Debatt borde sinnesundersökas!

Det är helt huvudlöst. Orden tar slut. De som framträder i media, eller företräder media, måste känna till grunderna i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Allt som trycks eller sägs i media är det någon som har tagit ansvar för och som kan klandras om publiceringen inte var korrekt. Det finns alltid en ansvarig utgivare för en grundlagsskyddad tidning eller ett radioprogram. Det är den ansvarige som har tillåtit publiceringen.

Alldeles oavsett vad Staffan Danielsson har framfört för åsikter, så är det från och med publiceringen tidningsutgivarens ansvar att stå för att uppfattningen fick framföras. Ska någon undersökas, vilket är en förskräckligt grov anklagelse, så är det Dagens Nyheters ansvarige utgivare.

Men jag skulle tro att det kommer att bli lite "undersökning" på Sveriges Radio också. Den medarbetare som framförde synpunkterna kanske inte behöver komma till radiohuset framgent, i alla fall inte för att sända program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar