fredag 24 april 2009

Nivåer i en demokrati

29 januari beslutade en majoritet av regionfullmäktiges ledamöter att lägga ner Regionförbundet Sörmlands fullmäktige för att ersätta detta med en direktion. Det är kommunalrättsligt fullt möjligt att göra så. Då togs också en rad beslut om vad som skulle gälla för den nya organisationen.

Eftersom jag och Centerpartiet tycker att ett direktvalt regionparlament är den bästa styrningen av en region, men att i väntan på att detta blir lagligt är en direktion en sämre lösning än ett fullmäktige för att öka engagemanget och insynen i regionförbundets verksamhet, reserverade vi oss mot beslutet.

29 januari i år togs beslut om vad som skulle gälla för den nya direktionen och detta skulle kunna börja gälla från halvårsskiftet, om alla medlemmar (kommunerna och landstinget) fattade samma beslut.

Nu gäller inte längre det som regionfullmäktige beslutade. Styrelsen har överprövat och på eget bevåg ändrat förutsättningarna. Nu ska direktionen kallas styrelse och ersättningarna till direktionens ledamöter ska bestämmas av Eskilstuna kommuns arvodeskommitté, och inte längre av den parlamentariska arvodeskommitté som landstinget – för en stund – hade i uppdrag att utse.

Det kan naturligtvis inte finnas något samband med att Eskilstuna kommun har länets förmånligaste ersättningar.

Ändå finner jag det mycket märkligt att inte ändringen fördes tillbaka till regionfullmäktige, som ju faktiskt hade ytterligare ett sammanträde kvar och därmed också hade kunnat fatta beslut i frågan.

Men det är förstås så, att det finns olika nivåer i en demokrati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar