måndag 19 november 2018

Så vill C se Katrineholm

Det har varit en vit måndag, en måndag där vi inte skulle konsumera, i motsatt till på fredag, som är svart enligt marknadsföringen. Det var inte svårt att inte handla alls, eftersom kommunfullmäktige i Katrineholm höll sitt budgetsammanträde. Det sker på dagtid, med start klockan 08.30. Jag höll budgetanförandet för Centerpartiet och orden föll sig ungefär så här:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

”Det finnas alltid något att lära av att lyssna på människor med andra åsikter.”

Nej, det är inte någon känd tänkare – filosof – ideolog eller rent utav jag själv eller någon annan centerpartist som sagt detta, utan det är satirtecknaren Max Gustafsons ord i samband med att han fick ta emot EWK-priset 2018 för en dryg vecka sedan.

Max är känd för sina drastiska teckningar med tydlig vänsterskruv. De retar och väcker känslor, hat inte minst. Men i allt detta, ibland ruskigt obehagliga och hotfulla, finns det något som drar igång frågan varför och som därför också leder till förändring. För att du, jag, vi måste, för att vi inte kan ställa oss vid sidan och se på utan för att vi måste engagera oss för att förbättra samhället.

I dagarna har minnet av första världskrigets slut uppmärksammats. De vita korsens långa rader på krigskyrkogårdarna… Hur lätt är det inte att starta ett krig och hur svårt är det inte att vinna en fred? Vi kan se det överallt. Ändå får vi inte tystas, när demokratin hotas. Det måste alltid finnas tid för samtal.

Samtal pågår på riksnivån om vem och vilka som ska bilda regering. För oss i Centerpartiet handlar det om värderingar och om hållbarhet. En regering måste kunna lägga förslag som förbättrar samhället över tid.

Osäkerheten i regeringsfrågan och konsekvenserna för statsbidragen påverkar förstås Katrineholm. Det finns inte några lokala guldgruvor att hämta medel från till extrasatsningar och vi i Centerpartiet anser inte att det är motiverat att höja kommunalskatten. Vi har gjort vår budget utifrån de resurser som finns och utifrån de löften som vi gick till val på och fick väljarnas förtroende att genomföra framåt.

En stor satsning som Centerpartiet vill genomföra är att göra om Bygg- och miljönämnden till en samhällsbyggnadsnämnd. Vi tycker att samhällsbyggnadsförvaltningen är för ostyrig. Det finns frågor, som vägfrågorna med ombyggnaden av genomfarten, som lätt ramlar mellan stolarna. Det är inte tydligt om kommunens trafiknämnd, Service- och Teknik, styr över detta eller om det är kommunstyrelsens ansvar, där den här typen av samhällsbyggnadsfrågor endast kommer upp när det är dags för final – som investering eller färdigritad plan. Och vi tycker också att samhällsbyggnad är näringslivsfrågor som kan ligga kvar inom förvaltningens ram, men hanteras av en samhällsbyggnadsnämnd.

Att de ekonomiska ramarna blir allt kärvare är ytterligare ett argument för att renodla kommunstyrelsens uppdrag genom att överlåta ansvaret på en ombildad nämnd. Det finns rena demokratiska argument också. Centerpartiet ser att allt fler av de motioner som lämnas in inte får någon nämndberedning innan de kommer till kommunstyrelsen för beslut. Det är inte olagligt att göra så, men det skulle vara mer demokratiskt om fler röster fick höras och bli lyssnade till.

Att HELA Katrineholm ska ses och höras – även landsbygden – är en nyckelfråga för oss i Centerpartiet. Det var därför som vi lade förslaget om Servicepunkter, som nu under valåret har blivit verklighet och som vi vill fortsätta att utveckla enligt bygdens önskemål. Det är därför som vi vill att bidragen till enskilda vägar ska säkras, så att förutsättningarna blir likvärdiga.

Centerpartiet gör dessutom i vår budget en särskild satsning på landsbygdsskolorna. De är viktiga resurser i bygden som en motor i lokalsamhället. Fungerar inte skolan, så kommer det att slå tillbaka mot bygdens utveckling. Vi behöver bara gå lite över kommungränsen till Österåker för att se att den behållna skolan – friskolan – lett till att inflyttningen i bygden har ökat.

Centerpartiet har under flera år pekat på att det behövs ökade resurser till äldreomsorgen, för att svara mot de behov som finns och för att personalen ska kunna göra sitt jobb och må bra. Majoritetens ekonomiska satsning är nu lika stor som Centerpartiets och det uppskattar vi, även om vi, till skillnad mot majoriteten, tror att pengarna kommer att behövas framåt också och inte bara under 2019.
Framåt behövs ett nytt ledarskap för Katrineholm, där ett större ansvar tas för att bygga trygghet i barnomsorg och skola, för våra äldre och för den miljö som vi måste vårda för kommande generationer.

Det kommer att behövas nytänkande för att använda de gemensamma resurserna smartare.
Vi kommer alla att behöva lyssna mer på människor med andra åsikter för att lära nytt och göra något bättre av det.

Bifall till Centerpartiets förslag till Övergripande plan med budget för 2019-2021."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar