lördag 10 november 2018

Fler företag för Katrineholm framåt

Det är fler företag som får Katrineholm att växa, eftersom fler företag ger fler jobb som ger mer medel till välfärden. Om detta, och om Centerpartiets förslag att Katrineholms kommun ska börja jobba efter "Rättviksmodellen" skriver jag om på debattsidan i Katrineholms-Kuriren. Här följer artikeln i sin helhet:

"Centerpartiet anser att fler företag är en förutsättning för fler jobb och för att Katrineholm ska växa. För att det ska bli fler företag krävs det företagsamma människor som startar och driver allt från enmansföretag till små, medelstora eller stora företag. Förutsättningarna i företagandet är olika, men alla är beroende av ett gott företagsklimat, så att det är enkelt och lönsamt att driva företag.

Vad kommunen gör har betydelse för företagsklimatet. Kommunen kan se till att skolans utbildning håller hög kvalitet, så att det är lätt att rekrytera personal som studerat vidare eller har en passande gymnasieutbildning, samt att barnomsorg och äldreomsorg fungerar. Lika viktigt som att samhällets infrastruktur fungerar, med det hårda och hoppfulla som vägar, bredband och ledningar och det mer mjuka som förskolor, skolor, omsorg, kultur och fritid, så måste kontakterna mellan kommunen och företagen fungera smidigt. Här handlar det om att hitta rätta balansen mellan service, tillsyn och myndighetsutövning.

I Rättvik i Dalarna har kommunen jobbat så framgångsrikt med att förändra kontakten mellan kommun och företag att arbetet fått stå modell för andra, som ”Rättviksmodellen”. Det handlar framförallt om en förändring av synen på tillsyn och om hur avgifter tas ut.

Tanken med tillsynen är att företagen ska göra rätt, inte att myndigheten ska leta fel. Dialog är nyckelordet. Om företaget trots detta inte gjort de förändringar som behövs, övergår handläggningen till de lagliga metoderna om föreläggande följt av föreläggande med vite och sanktioner.

Den andra delen i modellen handlar om tillsynsavgifter. De företag som har tillsyn från kommunen betalar en fast kostnad för tillsyn och en rörlig del för den tillsyn som gjorts på företaget. Företaget betalar bara den rörliga kostnaden om tillsyn på företaget har utförts och räkningen kommer när tillsynen är utförd. Det handlar om en viktig princip, att bara behöva betala för den kontroll som verkligen utförts.

”Rättviksmodellen” sprider sig och där den har införts har förtroendet mellan kommunens tjänstemän och företagen ökat och företagsklimatet har mätbart förbättrats, enligt Svenskt Näringslivs mätning.

Centerpartiet vill att detta arbetssätt införs inom Katrineholms kommun. Vi ser att det är bra för företagen. Går det bra för företagen i Katrineholm, då blir det fler jobb och mer skatter som ger resurser till skola, vård och omsorg. Fler företag för Katrineholm framåt!

Inger Fredriksson (C)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar