tisdag 16 oktober 2018

Så som vi aldrig har gjort kan vara bättre

Intog talarstolen igen igår för att kommentera kommunens delårsrapport. Så här föll orden:

"Ordförande, ledamöter, åhörare!

Det är ett halvår sedan vi stod här och debatterade årsresultatet för 2017. Nu har vi kommit fram till delårsrapporten för 2018.
Och tyvärr måste jag säga nästan samma sak som jag sa då, med skillnaden att underskottet för Socialnämnden har kommit tillbaka, - 12 miljoner, och att Vård- och omsorgsnämnden ligger kvar med ett underskott om 24,5 miljoner – det var som några säkert minns 30 miljoner i senaste bokslutet.

Verksamheten har alltså inte lyckats komma ikapp ekonomiskt. Det överraskar inte oss i Centerpartiet. Vi har följt sommarens hemtjänstkaos noga, det var stora problem, inte överallt, men mer än tillräckligt för att hålla ett extra möte om situationen på Centerpartiets begäran.

Jag säger som i våras, Centerpartiet tror inte att det enbart kommer att gå att spara och organisera sig ur de ekonomiska problemen. Det kommer i så fall att drabba de äldre och funktionsnedsatta som behöver kommunens hjälp. Vi måste anslå mer resurser för att möta behoven och vi behöver se till att organisationen fungerar väl och att personalen orkar med att göra sitt jobb.

Centerpartiet hade 20 miljoner mer i vår budget för 2018 än majoriteten för verksamhet inom Vård- och omsorgsnämnden.
Det hade inte täckt hela underskottet, men det hade gett den arbetsro som hade behövts för att kunna bygga en stabil verksamhet för framtiden och framförallt för dem som behöver kommunens omsorg.

En delårsrapport är inte lika omfattande som ett bokslut, men det svarar, liksom i frågeprogrammet på ”Vart är vi på väg?”

Det finns frågor som oroar. Revisorerna anser att redovisningen inte är korrekt vad gäller bokföringen av statsbidrag för migration, en pensionsförsäkring, exploateringar samt semesterlöneskulden. Revisorerna anser därför att det inte går att bedöma om det beräknade resultatet är rättvisande och gör att de finansiella målen nås.

Vem ska vi lita på? Revisorerna är utsedda av kommunfullmäktige att granska verksamheten, om de är oroade, då är jag oroad. Vi kan alltså ha ett underskott att vänta vid årsskiftet.

Helt klart är det så att åtgärder måste till för att på kort och lång sikt dämpa kostnadsutvecklingen. Kommunen kommer att behöva effektivisera verksamheten och ibland välja bort. Så som vi alltid har gjort fungerar inte. Så som vi aldrig har gjort kan faktiskt vara bättre."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar