onsdag 3 oktober 2018

Centerpartiet ser hästnäringen

Idag har jag mitt svar om hästnäringen infört i Katrineholms-Kuriren. Så här skriver jag:

"Visst ser vi hästnäringen, Jocke Wallenberg! Centerpartiet vill öka antalet hästar och hästföretag på den svenska landsbygden. Vi vet att avel och uppfödning av kvalitetshästar, träning och utbildning av hästar, ridskoleverksamhet och hästturism ger jobb och tillväxt i Katrineholm, i Sörmland och i andra delar av Sverige.

Centerpartiet vill underlätta för hästföretagande och ridturism bland annat genom minskat regelkrångel och sänkta avgifter för att anställa. Det ska vara lättare att få bygglov för att bygga ett stall eller ett ridhus.

Vi delar även uppfattningen att dagens särbehandling av hästföretag jämfört med jordbruksföretag måste bort. Det är orimligt att hästföretag har andra villkor vad gäller strandskyddsbestämmelser än vad företag inom jord-, skog- och fiske har. Det handlar bland annat om stängsel och betesmarker, där reglerna har sin grund i de förutsättningar som gällde under 1900-talet. Det är andra tider nu.

Det finns fler områden som måste förändras. Vi vill att försäljning av levande djur inte ska regleras genom Konsumentköplagen, som är en lag som kommit till för att skydda konsumenten vid inköp av produkter.

Centerpartiet arbetar vidare med dessa frågor för att få till en förändring och en modernisering av synen på hästnäringen så att reglerna bättre stämmer med 2000-talets verklighet.

Inger Fredriksson (C)"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar