tisdag 6 juni 2017

"Det är mitt liv att göra mat"Mitt i det gröna hittar du Katarina Molitor. Även om bilden inte gör Katarina rättvisa, utan mest visar frodiga tomatblad fångade i Ändebols gårds växthus, så är den sann. Det är det gröna och jordnära som har följt Katarina genom livet.

"Det är mitt liv att göra mat", säger hon, när hon berättar om verksamheten på gården för de medlemmar som kommit till Centerpartiets studiebesök på självaste Internationella Miljödagen, alltså den 5 juni.

Först blev det år med mjölkkor och senare utvecklades passionen för grönsaker med tomatodling och odling av gurka. Odlingen är KRAV-godkänd. Kunderna hittar grönsakerna i butiker i Katrineholm, Björkvik och på några restauranger, om de inte vill köpa allt själva, inklusive gårdsmiljön på plats i butiken.

Den som vill kan äta och fika mellan inköpen.

Allt är så närodlat som det bara går. Växthusen värms upp med flispannen och på ladugården sitter solpaneler som levererar el till gården.

Marknadsföringen sker numer mest "mun till mun", om uttrycket nu tillåts. Facebook har också stor effekt, men det finns förstås också kunder som letar efter annonsen om öppettider i gammelmedias trygga, tryckta variant.

Att leva närodlat är närmast en livsstil. Det svåra är att ta bra betalt, så att det går att leva och överleva på verksamheten året om. Helst skulle verksamheten drivas av två familjer som kunde turas om och göra det möjligt att ta fritt ibland. Nu får lugnet och naturupplevelserna vara en del av behållningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar