lördag 12 juli 2014

Kvinnors kamp för att ta plats



Mot slutet av nästa vecka inleds Fruntimmersveckan. Den heter som bekant så, eftersom det är den enda veckan under året då en hel rad med kvinnor har namnsdag. Ja, det blir egentligen inte en hel vecka, utan bara nästan. Sex fruntimmer får plats i en hel rad.

Att kvinnor får kämpa för att ta plats visar tidningsklippet ovan. Det handlar om valet till kommunfullmäktige i Virserum, som i dag ingår i Hultsfreds kommun i Kalmar län. Samhällsmedborgarna hade tagit fram en samlingslista till valet. En del kvinnor tyckte, med rätta, att listan innehöll för få kvinnonamn och argumenterade för att två män skulle bytas ut. Motargumenten var inte alldeles sakliga, utan handlade om vilka egenskaper som krävdes av dem som blev valda och att dessa egenskaper förslagsvis fanns endast hos män!

Så det blev ingen ändring. I stället gick kvinnorna ihop och tog fram en egen lista som var på det sätt som de ville ha den och denna lista gick så bra att det blev fyra kvinnor invalda.

Om detta berättar en liten utställning på biblioteket i Virserum. Utan att gå in exakt i detaljerna hur ledamöter utsågs på den tiden, alltså vilket valsystem som användes, så går det att konstatera att det alls inte är någon självklarhet att kvinnor kan ta plats inom alla områden i samhället.

Men samhället blir absolut bättre om vi använder ALLA begåvningar och ALLA sätt att se på samhällsarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar