tisdag 30 april 2013

Mötte viktiga utmaningar

I morse skrev jag om dagens program tillsammans med Centerpartiets EU-parlamentariker Kent Johansson. Det blev, som jag skrev, en intressant halvdag med start på Migrationsverket i Flen.

Lite fördomsfullt hade jag nog tänkt mig att vi skulle prata problem och få information om hur handläggningen går till. Men som tur var blev jag överraskad. Nu förde vi och personalen ett samtal om hur vi tar emot människor och att själva asylprövningen är det som fungerar bäst, i alla fall enligt verkets egen personal. Det är det som händer efter prövningen som är den verkliga utmaningen. Antingen håller inte asylskälen och då väntar avvisning, vilken ganska ofta är svår att verkställa, eller så får personen permanent uppehållstillstånd och då handlar det om hur samhället möter den individ som behöver en ny plats i samhället.

Vi var helt eniga om att mer behöver göras för alla som får ett beslut, oavsett om de får stanna eller inte.

Utgångspunkten för att lyckas måste vara att se individen. Här finns som sagt mer att göra och jag vet att jag har ett uppslag till en motion till kommunfullmäktige i detta.

Kent Johansson i Flen och Bettna

I dag gör Centerpartiets Europaparlamentariker Kent Johansson ett besök i Flens kommun. Han hinner med att besöka Migrationsverket och Bettnabaren, där det blir lunch och diskussioner om landsbygdsfrågor.

Jag följer med på resan, som Centerpartiets initiativrika gruppledare i Flen Lotta Jonsson tagit initiativ till.

Det kommer att bli lärorikt och roligt, det vet jag.

måndag 29 april 2013

Bra beslut för bina

Enligt Ekot så har EU tagit ett första steg till att förbjuda neonikotinoider. Detta preparat med krångligt namn är förbjudet att användas i Sverige som betningsmedel för våroljeväxter. Men det har varit tillåtet att importera utsäde som betats på detta sätt. Nu ska denna lucka täppas igen.

Det är mycket bra att så sker. Det är ett bra beslut för bina, och det är ett bra beslut för Sveriges oljeväxtodlare. De är nämligen beroende av bin och insekter för att få goda skördar.

Blekingeradion har ett inslag om den forskning som pågår om detta.

"Jag vill också betala kyrkoavgift"

Nja, Dagens Nyheters Maria Schottenius uttrycker sig inte ordagrant på det viset i sin krönika men andemeningen är densamma. Schottenius är beredd att betala för att Svenska kyrkan, som i Katarina församling, är öppen för nya sätt att vara kyrka.

Jag håller med. Jag vill också betala kyrkoavgiften för allt gott som kyrkan gör. Fler borde träda fram och tala om alla möjligheter som kyrkan erbjuder.

Så har jag tänkt ända sedan jag läste krönikan i morse och sedan jag haft möjlighet att reflektera över den under dagens lopp, bland annat vid ett besök i den mäktiga domkyrkan i Västerås.

söndag 28 april 2013

Vargar, vildsvin och älgjakt

Torsdagskvällen ägnades också åt att debattera jakt och viltvård. Klockan närmade sig 22 och riksdagskollegerna hävdade att debatten skulle avblåsas vid 22...

Strategi för skogen krävs

Det har varit intensiva dagar sedan torsdagens debatter i riksdagen, så jag har inte hunnit med att lägga in det här på bloggen. Men här följer mitt anförande om skogspolitiken.

Grön omställning förutsätter landsbygdsresurser

I gårdagens Södermanlands-Nyheter finns min debattartikel om landsbygdens betydelse för den gröna omställningen.

torsdag 25 april 2013

Uppmärksammas om Båvenplanen

Eskilstuna-Kuriren uppmärksammar på sin Flenssida att jag tagit upp Båvenplanen med länsstyrelsen vid träffen med länets riksdagsledamöter samt att jag nämnt om översynen av strandskyddet i mitt jungfrutal i riksdagen.

onsdag 24 april 2013

Votering, debatt och sörmlandsbänk

Nu är jag på tåget igen, efter gårdagskvällens trevliga möte med centervänner i Katrineholm. Temat var Översiktsplanen, den nya som det arbetas med och som ska ersätta den mycket inaktuella från förra århundradet. Det är svårt att nästan behöva börja från noll.

Dagens program innehåller bland annat möte med landshövdingen. Det är en tradition att länsledningen träffar sörmlandsbänkens riksdagsledamöter. Någonstans mellan möten och votering måste det bli tid till morgondagens inlägg i riksdagsdebatten. Ämnena är jakt och viltvård samt skog.

Det lär bli en intensiv dag.

tisdag 23 april 2013

Matnyttigt på myndigheten

Gårdagen tillbringades mestadels "till Havs", alltså på Hav- och vattenmyndigheten i Göteborg. Det blev en mycket intressant dag tillsammans med synnerligen frågvisa politiker från Miljö- och jordbruksutskottet och med mer noterande tjänstemän från utskottets kansli. Vi möttes av myndighetens experter med dess GD i spetsen, Björn Risinger, som informerade oss om vattenreglering, biologisk mångfald i rinnande vatten, fiskefrågor, lagar och EU:s påverkan på detta. Mycket nyttig information och jag fick nya pusselbitar till mitt kunskapspussel. Dessutom passar bitarna bättre ihop när mellanrummen fylls.

måndag 22 april 2013

Till HAVs...

I dag ska jag till HAVs. Eftersom helgen innehöll ett besök på Operan - premiär för min del - så må det vara mig tillåtet att få Jussi Björling-känning inför dagsprogrammet.

Miljö- och jordbruksutskottets uppföljningsgrupp ska nämligen åka till Göteborg för att se och höra vad myndigheten gör för våra hav och sjöar. Det ska bli mycket intressant att få mer kunskap om detta.

Dagen kommer sedan att krönas av månadens höjdpunkt - sammanträde med kommunfullmäktige i Katrineholm!

fredag 19 april 2013

Uppmärksammad klimatdebatt

Eskilstuna-Kurirens ledarskribent har kommenterat mitt inlägg i klimatdebatten på Dagens Samhälle.

torsdag 18 april 2013

Miljöpolitik på alla plan



Om tekniken är samarbetsvillig, så länkar jag här till mitt anförande i riksdagen om övergripande miljöfrågor.

onsdag 17 april 2013

Miljöpolitik att gilla

Jag medverkar med ett debattinlägg om klimatpolitik på Dagens Samhälles debattsida. Nu är det bara att gilla!

tisdag 16 april 2013

Debattartikel om vårproppen

I dagens Eskilstuna-Kuriren har näringsminister Annie Lööf och jag ett inlägg om Centerpartiets prioriteringar i vårändringspropositionen.

Björkviks bygdegård i ruiner

Hörde igår den ofattbara nyheten att bygdegården i Björkvik brunnit upp. Eller ner, det är inte bättre det. Det är som vid alla bränder alldeles ofattbart.

En bygdegård är en viktig samlingspunkt för en bygd, den är bygdens hjärta. Alla vet vad hjärtat betyder.

Nu behövs snabba besked om hur en "transplantation" kan ske. För likväl som bygden behöver butiken, så behöver bygden lokaler att samlas i och kring.

måndag 15 april 2013

The Mupp-etshow

Kommer du ihåg Mupparna? De roliga och ibland elakt bitska dockorna hade en egen TV-show som gästades av verkliga stjärnor.

Under den senaste tiden har det talats mycket om Mupp och Muppar, fast då i betydelsen Månadsuppgiftsrapportering.

Vid dagens presentation av vårändringsbudgetpropositionen framkom att förslaget om Mupp skjuts på framtiden. Det är en stor framgång för Centerpartiet och näringsminister Annie Lööf som har stridit hårt för att det ska vara så enkelt som möjligt att vara företagare.

Ett införande av månadsuppgiftsrapportering skulle leda åt fel håll. Det skulle ytterligare krångla till livet för en företagare.

Så bra att det har stoppats. Om än tillfälligt, så att opinionsarbetet kan fortsätta.

söndag 14 april 2013

Snabb sorti

En valberedning har inte alltid något lätt arbete. Vilka ska ingå i styrelsen, hur blir alla intressen representerade och hur ser kompetensen ut? Ja, det är många frågor att ställa och besvara. Dessutom ska laget fungera och ledamöterna i sig ha trovärdighet.

Socialdemokraterna tycks ha särdeles svårt med sitt centrala valberedningsarbete. För en vecka sedan valdes Omar Mustafa in i partistyrelsen. En vecka senare begär han att få avgå. I sanning en snabb sorti!

Omar Mustafas inval och avgång visar att alla kandidater behöver prövas och att det inte fungerar med snabba processer vid viktiga val.

lördag 13 april 2013

Vi ser hela landet

I veckan har jag haft ett debattinlägg om Centerpartiets idéer för att hela Sverige ska leva. Rubriken i Katrineholms-Kuriren blev "Vi ser hela landet".

Knopp amaryllis

Det händer mycket under min frånvaro från hemmet i Katrineholm. I morse upptäckte jag att en amaryllis fått för sig att sätta knopp, vilket jag välkomnar å det varmaste.

torsdag 11 april 2013

Ser inte skogen för alla trän...

Det är naturligtvis intressant hur landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) sköter sin skog. Men ibland blir allt bara konstigt. I går och kanske också idag förs "nyheten" fram att Eskil Erlandsson avverkat skyddsvärd skog. Kvällstidningen Expressen rubricerar brottet enligt följande: "Erlandsson sågade ned fel träd i sin skog".

Även om jag är journalist, så må jag säga att rubriken är missvisande. Här kan läsaren förledas tro att Eskil Erlandsson med berått mod tog fram motorsågen och avverkade träd i sin egen skog.

Så var det inte alls. Alla som besökt Småland efter stormen Gudrun, eller som sett bilder därifrån, kan kanske förstå hur läget var. Det som tidigare varit en välmående skog såg efter Gudruns framfart ut som ett plockepinn i jätteformat. Hur skulle detta hanteras? Varenda skogsarbetare i norra Europa, möjligen något överdrivet, engagerades för upparbetningen, eftersom det var viktigt att få ut virket innan barkborren började angripa stammarna och kunde uppförökas så att den skulle kunna förstöra den kvarstående skogen också.

Erlandssons kontaktade både bolag och Skogsstyrelsen för att inte göra fel med de träd som blåst omkull. Erlandssons fick klartecken för att göra som de gjorde.

Så han behövde inte såga ner några träd. Träden var redan fällda av Gudrun, det som behövdes var att arbeta upp dem, att ta hand om dem på ett bra sätt.

Om det är någon som ska fällas, så borde det vara nyheternas upphovsmän samt den missvisande publiceringen. Gudrun skapade ett krisläge. Det är i ljuset av detta som de beslut som då fattades ska ses. Samt att dagens skogspolitik är i stöpsleven och att många intressegrupper är aktiva för att den framtida politiken ska gå deras väg.

Jungfrutal om långsiktighet

I går höll jag mitt första riktiga jungfrutal om Miljö- och jordbruksutskottets betänkande om allmän naturvård. Här följer mitt tal i text. Hur det lät och såg ut går att se via riksdagens hemsida.

Herr talman!
Nyligen träffade jag en skogsägare från Dalarna. Hon berättade att familjen hade kartor över gårdens skogsmarker från 1749. Kartorna visade områden som var särskilt skyddsvärda. Dessa skogsområden är skyddade än i dag, tack vare ägarnas omsorger om dem.
Enskilda skogsägare tar ett stort ansvar för de naturvärden som deras marker har. Centerpartiet vill att det ska vara så även fortsättningsvis, eftersom vi tror på människan och vi tror att det man äger är man mer rädd om. Det är bättre att skydda skogen på frivillig väg än att detaljreglera vad som ska göras.

Herr talman!
Betänkandet tar upp många viktiga frågor inom miljöområdet och jag vill ta upp några av frågorna. Centerpartiet ser hela landet, vi ser betydelsen för landsbygden, att få lov att bygga i strandnära lägen. Detta håller landsbygden levande.
Det har gått en kort tid sedan den nya lagen infördes och enligt vår uppfattning, så är det lagens tillämpning som har skapat problemen. För att göra de korrigeringar som kan behövas ska en delegation tillsättas för att se över hur lagen tillämpas. Är det så att det då kommer fram att förändringarna i lagen inte ledde till en förenkling och att det blev mer möjligt att bygga strandnära, då får det bli en förändring.
Sverige ser inte likadant ut, men vi ska använda förutsättningarna på bästa sätt och det finns utrymme för bostäder i sjönära lägen, exempelvis på landsbygden i inlandet.

Herr talman!
Naturen är outtömlig, om vi brukar den med förnuft. Det gör vi inte till alla delar i dag, eftersom vi inte prisar miljön på det sätt som är önskvärt. Centerpartiet är starka förespråkare av att börja sätta pris på ekosystemtjänster som exempelvis pollinering och naturlig rening av vatten och luft. I USA tjänar biodlaren mer på pollinering än på honungen, för att ta ett exempel.
Sätter vi ett pris på miljön, så blir det tydligt vilka vinsterna är och vilka förluster det blir om bisamhällena i stället slås ut, våtmarker dikas och skogsmark byter produktion. Ekosystemtjänsterna behöver ges ett värde på marknaden. Alla naturvärden kan inte mätas i pengar. Men när en resurs är gratis riskerar den alltid att överutnyttjas.
Jordbruk, skogsbruk, fiske, jakt och fysisk planering måste bedrivas så att naturvärden och mångfald i naturen bevaras åt framtida generationer och ekosystemens förmåga att producera tjänster upprätthålls.

Centerpartiet ser fram emot den satsning Miljödepartementet gör på ekosystemtjänster, för att göra begreppet känt och använt. Ekosystemtjänster är en väg för att nå miljömålen. Centerpartiet ser också fram emot resultatet från den utredning som har beslutats om, där uppdraget är att utreda hur ekosystemtjänster ska värderas i kronor och ören..

Det är hög tid att vi börjar prissätta miljön i annat än vackra ord. Det ska löna sig att göra rätt och kosta att göra fel. Något annat är inte långsiktigt hållbart.

Bifall till betänkandet och avslag till samtliga reservationer.


tisdag 9 april 2013

Välbehövligt tillskott

I dag presenterade Alliansregeringen ett paket för att underlätta för de delar av Sverige som drabbats hårdast av konjunkturnedgången. Sörmland får tio miljoner mer att använda till att utveckla näringslivet. Därutöver kommer regeringens satsning på yrkesutbildning på yrkesvux och högre studier.

En mycket välkommen satsning, tycker jag och Centerpartiet.

Almanackan tätnar

Om en stund är det dags för kontaktgruppsmöte om reformeringen av EUs jordbrukspolitik. Det är många olika sammanhang som en utskottsledamot måste vara med i för att kunna sköta sitt uppdrag och bidra till att styra Sverige.

Det tätnar också i almanackan med aktiviteter som pockar på min närvaro! Det är roligt och än så länge finns det plats för fler möten och träffar.

Annorlunda jämfört med Katrineholm

Riksdagsveckan i Stockholm inleds normalt (när det nu är normalt) med tisdagens utskottsmöten samt med riksdagsgrupper. Den här veckan startade jag redan på måndag genom att träffa mina gruppledarkolleger från Katrineholm, Ewa Callhammar och Joha Frondelius. Det var mycket trevligt att visa dem runt i det vackra riksdagshuset, där jag och Centerpartiet ingår i regeringsunderlaget, det vill säga tillhör dem som är med och styr Sverige.

Det är lite annorlunda jämfört med Katrineholm.

torsdag 4 april 2013

Kunde nästan ropat på vargen...

Vargarna dyker upp lite var stans. I Påskhelgen var vargen så nära att jag nästan kunde ha ropat på den. Okej, inte alldeles sant, men en varg som rev får - sex av sju - vandrade runt i min pappas födelsetrakter och alls inte särdeles långt från mitt barndomshem i Hogstorp.

Om nu världen är liten, så kommer jag som av en händelse att delta på ett seminarium i kommande vecka om vargen och de areella näringarna. Det ska bli intressant att höra hur olika grupperingar ser på frågan och vilka möjligheter som finns att freda tamboskap från rovdjursangrepp.

Dubbelt överförmynderi

Behöver Socialdemokraterna en överförmyndare? Eller behöver omyndiga Socialdemokrater?

Dagens artikel i lokaltidningen om den Socialdemokratiska kongressen väcker på nytt mina tankar om det märkliga i politiseringen av överförmyndarens verksamhet i Katrineholm.

I Katrineholms kommun är överförmyndaren politiskt tillsatt. Det kan vara helt okej, under förutsättning att uppdraget innehas av en person med kunskaper och stor integritet. En överförmyndare, som är satt att ha ansvar för alla förmyndare, ska enligt min mening, precis som en revisor vara ytterst självständig och fristående för att på så vis vara rättvis och kunna föra den enskildes talan mot samhället och andra. En person som ska granska andra bör inte ta parti för någon sida i förväg. Det får inte ens kunna misstänkas att det är så.

Därför tycker jag att det är ytterst märkligt att kommunens överförmyndare Joakim Truedsson är Katrineholms arbetarkommuns ombud vid den Socialdemokratiska kongressen i Göteborg. Det borde vara två uppdrag som är omöjliga att förena i en och samma person.

Grön kompass

Min debattartikel om Centerpartiets idéprogram har nu varit införd i länets samtliga tidningar, vilket jag förstås uppskattar. Jag länkar till Södermanlands Nyheters publicering av artikeln.