torsdag 11 april 2013

Ser inte skogen för alla trän...

Det är naturligtvis intressant hur landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) sköter sin skog. Men ibland blir allt bara konstigt. I går och kanske också idag förs "nyheten" fram att Eskil Erlandsson avverkat skyddsvärd skog. Kvällstidningen Expressen rubricerar brottet enligt följande: "Erlandsson sågade ned fel träd i sin skog".

Även om jag är journalist, så må jag säga att rubriken är missvisande. Här kan läsaren förledas tro att Eskil Erlandsson med berått mod tog fram motorsågen och avverkade träd i sin egen skog.

Så var det inte alls. Alla som besökt Småland efter stormen Gudrun, eller som sett bilder därifrån, kan kanske förstå hur läget var. Det som tidigare varit en välmående skog såg efter Gudruns framfart ut som ett plockepinn i jätteformat. Hur skulle detta hanteras? Varenda skogsarbetare i norra Europa, möjligen något överdrivet, engagerades för upparbetningen, eftersom det var viktigt att få ut virket innan barkborren började angripa stammarna och kunde uppförökas så att den skulle kunna förstöra den kvarstående skogen också.

Erlandssons kontaktade både bolag och Skogsstyrelsen för att inte göra fel med de träd som blåst omkull. Erlandssons fick klartecken för att göra som de gjorde.

Så han behövde inte såga ner några träd. Träden var redan fällda av Gudrun, det som behövdes var att arbeta upp dem, att ta hand om dem på ett bra sätt.

Om det är någon som ska fällas, så borde det vara nyheternas upphovsmän samt den missvisande publiceringen. Gudrun skapade ett krisläge. Det är i ljuset av detta som de beslut som då fattades ska ses. Samt att dagens skogspolitik är i stöpsleven och att många intressegrupper är aktiva för att den framtida politiken ska gå deras väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar