lördag 15 december 2012

Vem vill inte bo i ett Bertil-bo?

I går lämnade jag in motionen om att kommunen ska planera för att bygga "Bertil-bo". Det är ett boende för gemenskap över generationsgränserna. Katrineholms-Kuriren skriver om motionen i dagens tidning.

Här följer motionen nästan i sin helhet:

Motion till kommunfullmäktige om
Bygg ”Bertil-bo”


Yrkande:
Kommunfullmäktige ger samhällsbyggnadsförvaltningen att arbeta vidare med motionens intentioner så att Katrineholms första ”Bertil bo” kan vara inflyttningsklart senast 2020.

Bakgrund
Dagens samhällsplanering delar upp människor. De naturliga platserna för människor i alla åldrar att mötas saknas. Barn hämtas och lämnas på förskolan. I skolan finns mest jämnåriga elever och vuxna som är anställda. Arbetsplatserna är mer eller mindre utspridda geografiskt. När pensionsåldern infaller med plustecken, då väntar seniorboende, plusboende, och ännu senare olika typer av äldreboenden.

Vi delas in i samhället utifrån ålder och riskerar att aldrig mötas naturligt. Samhället planeras och byggs nämligen inte för gemenskap. Det anser vi i Centerpartiet är fel. Vi vill se en gemenskap där alla behövs och där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen.
I debatten talas allt mer om sociala investeringar. ”Bertil-bo” är en sådan som ger stora samhällsekonomiska vinster.

”Bertil-bo” är ett multihus, som inrymmer förskola och skola upp till gymnasiet, matsal, kök, slöjd/hobbylokaler och gym/gymnastiksal. Dessa lokaler ligger förslagsvis i markplanet. I en höghusdel inryms bostäder för äldre, pensionärsbostäder och äldreboenden. (Se skisser!) Tanken är att det ska vara ett bekvämt boende, där man både kan vara aktiv och ta del av service.

Verksamheterna ska ha nytta av varandra. Unga och äldre möts dagligen i matsalen eller i de allmänna platserna. Pigga pensionärer kan bli frivilliga resurser i förskolan och skolan medan barnen och ungdomarna i sin tur kan reda ut datatrassel eller hjälpa till med andra vardagligheter. Mötena mellan generationer skulle öka förståelsen och därmed öka tryggheten i samhället.”Bertil-bo” skulle vara ett hus som nyttjades dygnet runt och alltså bli väldigt kostnadseffektivt.

Centerpartiet i Katrineholm anser att ”Bertil-bo” är framtidens boende."

Jag tror att många vill bo i ett "Bertil-bo", inte minst idékläckaren Bertil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar