torsdag 27 december 2012

Dags prova nya vägar

Ja, jag inser att rubriken lockar till läsning, precis som en bra rubrik ska. Den har dessutom täckning i den text som ska komma, vilket också kännetecknar en bra rubrik.

Nu är det inte någon ny personlig utveckling som det här inlägget ska handla om, eller förtida nyårslöften, utan om den motion som jag och min c-kollega Ann-Charlotte Olsson lämnade in till kommunfullmäktige i Katrineholm tidigare i år.

I motionen ville vi att kommunen skulle pröva lite olika vägar för att få fler ungdomar i Katrineholm att vilja läsa vidare. Vår tes var att de som bäst kan tala för varan är ungdomar som själva läst vidare.

I förra veckan passerade motionen kommunstyrelsen. Beslutet blev att motionen skulle anses besvarad, eftersom kommunen redan gjorde så mycket för att få fler unga att läsa vidare.

Det tycker jag inte att man gör, så därför lämnade jag och ledamöterna från Folkpartiet och Kristdemokraterna in en gemensam reservation. I den skriver vi så här:

"Katrineholm ligger under rikssnittet när det gäller andelen ungdomar som påbörjar högskolestudier. Det påtalar kommunledningsförvaltningen i yttrandet över motionen, där man också hävdar att ”det i kommuner där studietraditionen inte är så stark, kan vara extra viktigt att få information om högskolestudier i såväl grundskola som på gymnasiet.”

Trots detta, och trots att det arbete som görs i dag inte har lett till någon märkbar framgång, så anses det som görs vara tillräckligt för att motionen ska anses vara besvarad. Vi menar att frågan är så angelägen att fler vägar behöver provas och att motionen pekar på tre möjliga insatser för att höja andelen i befolkningen med högskoleutbildning. Vi yrkade därför att motionen skulle bifallas.

Då vi inte fick gehör för vårt yrkande om att bifalla motionen reserverar vi oss mot kommunstyrelsens beslut."

Med andra ord - det är dags att prova nya vägar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar