torsdag 11 oktober 2012

Landsbygden behöver bil och buss

I gårdagens Katrineholms-Kuriren var mitt insändarsvar om Centerpartiets syn på landsbygdens behov av transporter införd. Så här skrev jag:

"För Centerpartiet är människors möjlighet att röra sig en grundläggande frihetsfråga. Sverige är ett land med stora avstånd och det är viktigt för oss att människor även i framtiden kan bo och verka fritt oavsett om man bor på Stureplan eller på landsbygden utanför Katrineholm.

Vi ser inget motsatsförhållande mellan bilar och kollektivtrafik. För att klara våra miljö- och klimatmål måste koldioxidutsläpp, buller och partiklar från trafiken minska. På landsbygden är bilen central i många människors vardagsliv. Därför är det viktigt att utforma politiken så att landsbygden inte drabbas. En stegvis övergång till grönare bilism med elbilar, biogas och andra förnybara tekniker och drivmedel pågår och kommer att fortsätta.

Som ett grönt liberalt parti menar vi att det vore förödande att lösa klimatfrågan genom att begränsa rörligheten. Det skulle minska tillväxten och möjligheterna för människor att bo i hela landet. Det vore helt enkelt att lägga en våt filt över såväl jobben som landsbygden och våra redan trånga städer. Det kommer vi aldrig att medverka till."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar