tisdag 31 augusti 2010

Skillnad på yttrandefriheten?

Socialdemokraterna i Katrineholm har presenterat sitt valprogram. En av nyheterna är att partiet ska arbeta för att Katrineholms kommun ska ställa ytterligare krav på kommunens leverantörer och samarbetspartners om att de ska utlova yttrandefrihet och meddelarfrihet för sina anställda.

Det finns många intressanta aspekter på detta. Ledarskribenten i Katrineholms-Kuriren tar upp några, nämligen att grundlagen redan gäller.

En annan synpunkt är om det verkligen är möjligt att ställa sådana krav i en upphandling. Likheten med vad som gäller för livsmedel är slående, där inte inköparen får ställa allmänna krav om "svenskt och närproducerat".

Men det verkligt intressanta är skillnaden mellan ord och handling. I en kommunikationsplan inför dialogmötena som hålls som en del av arbetet med den nya äldreomsorgsplanen (det heter något annat nu, men det är en äldreomsorgsplan som avses tas fram) står det att det endast är vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson som ska besvara frågor från media. Övriga politiker ska vara tysta.

Frågan är om det är skillnad på yttrandefrihet och yttrandefrihet?

För min del är det det inte. Ord måste följas av handling. Yttrandefriheten gäller alltid enligt lagens omfattning.

2 kommentarer:

  1. Ja ord ska följas av handling, det som skrivs ska gälla annars är det ren och skär hyckleri och att föra folk bakom ljuset.
    Yttrandefrihet gäller och ingen kan säga ngt annat, men vet att det finns inom landstinget att personal ej får yttra sig, utan vissa högre positionerade endast får göra detta.
    Det är demokratiskt värre :O

    SvaraRadera
  2. Det är intressant med Landstinget Sörmlands öppenhet.

    Det senaste är den nya hemsidan, där alla gamla protokoll har tagits bort.

    Det är inte alldeles enkelt att granska en organisation som sluter till om sin historia.
    Inger

    SvaraRadera