måndag 30 augusti 2010

Regionfrågan behöver lösas



Karin Jonsson, Göran Gunnarsson och jag, Inger Fredriksson, presenterar våra förslag på Stavsjö krog.

Regeringen behöver bestämma sig för hur regionfrågan ska lösas för Stockholms del. Övriga landet, däribland Sörmland och Östergötland, riskerar annars att bli ifrånsprungna av övriga regioner i Sverige och inom EU.

Det var ett av budskapen som vi hade med oss till Stavsjö krog, där vi mötte östgötarna Karin Jonsson och Göran Gunnarsson.

Till media hade vi ställt samman följande pressmeddelande:

Avgör gränsfallen i regiondebatten


- Regionfrågan har avstannat i väntan på att Stockholms ställning som region ska avgöras. Så kan det inte få fortsätta. Vi behöver starka regioner och starka regionpolitiker för att hävda sörmlänningarnas och östgötarnas intressen i omvärlden. Detta är en viktig valfråga för oss i Centerpartiet, anser Karin Jonsson, Norrköping, 1:e vice distriktsordförande för Centerpartiet i Östergötland.

Centerpartiets regionpolitiker från Östergötland och Sörmland träffas därför i Stavsjö för att ge sin syn på vad som krävs för att ge sörmlänningarna och östgötarna bästa förutsättningarna för framtiden.

- Regionfrågan måste komma till ett avgörande. När regeringen bestämt hur Stockholm ska hanteras, kommer övriga delar att falla på plats. Men det börjar bli bråttom för att inte vi sörmlänningar och östgötar ska bli frånåkta i utvecklingen, säger Göran Gunnarsson, Linköping, 1:e vice ordförande regionförbundet Östsam.

- Arbetet i Regionförbundet Sörmland har inte fungerat. Viktiga frågor har lämnats utanför, exempelvis hela den sociala sidan liksom kulturfrågorna. Någon förbättring genom att regionfullmäktige togs bort och ersattes av en styrelse har inte märkts. De beslut som fattas tas fortfarande av en inre krets. Regionförbundets verksamhet i Sörmland berör inte sörmlänningen, säger Mattias Claesson, Björkvik, ledamot av regionstyrelsen och landstingsråd för Centerpartiet.

- En ny regionindelning, där Sörmland och Östergötland kan komma att hamna i olika regioner, får dock inte betyda att nya gränser med höga murar skapas. Det måste tecknas avtal om gränslös sjukvård, så att de som bor i exempelvis Regna kan få vård på Vingåkers vårdcentral och de som bor åt Stavsjö till kan besöka Krokeks vårdcentral. Likaså måste kollektivtrafiken fungera väsentligt smidigare än idag med taxesystem och trafikering, säger Inger Fredriksson, Katrineholm, distriktsordförande för Centerpartiet i Sörmland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar