Igår var jag på ett mycket bra möte på gamla Stenkvistaskolan som LRF:s kommungrupp i Eskilstuna tagit initiativ till. Inbjudan var bred till alla intresserade medlemmar i omgivningen.
Den ihärdiga torkan gör läget mycket allvarligt och det är självklart att LRF gör allt vad organisationen kan för att hjälpa sina aktiva medlemmar. Mycket av kvällen handlade förstås om produktionen, men Stefan Wistrand inledde med att berätta om vad en bondekompis kan göra för att vara medmänniska och rådgivare i en pressad situation. För det handlar förstås inte bara om pengar, om kronor och ören. Det är din vardag, ditt arbete, dina vänner och din framtid som det ytterst berörs när något som du inte kan påverka – vädret – förändrar förutsättningarna. Alla måste hjälpas åt och stötta varandra.
På plats fanns också de som jobbar för fullt med att hitta lösningar för att lindra torkans följder och få företagarna att överleva i det allvarliga läget.
Johan Lagerholm, vice ordförande i LRF Södermanland, berättade om hur LRF gör allt för att lindra genom att ha ständiga kontakter med politiker, näringen, regeringen, Jordbruksverket och andra som har makt att påverka situationen.
Martin Holmberg, Lantmännen, och Jonas Bautler, Svenska Foder, representerade spannmåls- och fodersidan, Peter Bergman fanns med från Arla, Mats Larsson, Närkes slakteri, och Jacob Danielsson, Scan, representerade slakten, Johan Varenius, lantbruksdirektör, gav länsstyrelsens syn och så fanns även bankerna med genom Malin Lindstedt, Rekarnebanken, och Peter Dahlbom, SEB.
Samtliga i panelen hjälptes åt att besvara frågor och ge sin syn på vad som kan göras och vad som behöver göras. Här några reflektioner:
* Mjölkpriset kommer att höjas med 9,8 öre per kilo i september. Det blir ingen mjölkbrist, men det måste till prioriteringar då det blir brist på mjölkfett.
* Ta hand om halmen, den behövs som foder. Det finns fortfarande möjligheter att ta fler grovfoderskördar – om det kommer regn.
Om politikerna ser till att de offentliga köken köper in 20 procent mer svenskt kött, då skulle överskottet snabbt bli ett underskott.
* Snabb utslaktning är ingen lösning. Det finns ingen marknad att sälja mer kött nu. Infrysning är ingen lösning. Försök behålla djuren med utfodring.
* Länsstyrelsen kommer att bevilja dispenser från de regler som gäller i syfte att få fram mer foder. Detta kräver att bonden ansöker, men ansökningarna kommer att prioriteras och hanteras så snabbt det går.
* Ansökan krävs för bevattning från åar och vattendrag. Jordbruksverksamhet är prioriterad.
Länsstyrelsen försöker prioritera utbetalningar av stöd framför kontroller, men systemet måste också hanteras så att inte EU straffar Sverige.
* Det kan bli brist på utsäde framåt. Allt utsäde ska vara fältbesiktat, det krävs ett EU-beslut om det ska frångås. (Regeln viktig för att inte sprida ogräs.)
* Viktigt inte sprida ogräs vid halmpressning eller vid import av grovfoder. Vid import av grovfoder – tänk på att det ska vara lagrat minst 2 månader efter skörd, rekommendation vid import från EU land inklusive Norge och ett SKA-krav från länder utanför.
Bankerna kommer att möta upp med anstånd från amortering och annat som kan lindra.
* Skogen lider också av torkan, det handlar inte bara om bränder, utan även om tillväxten.
* Ät svenskt kött.
Det var sammantaget en mycket bra kväll. Centerpartiet har föreslagit en kriskommission för att hantera situationen. Vi delar uppfattningen att ett krisstöd till de drabbade jordbrukarna inte får hanteras genom Jordbruksverkets bristande datasystem.