onsdag 23 april 2014

Svarta hål i bokslutsdebatten

Vid gårdagens bokslutsdebatt i kommunfullmäktige i Katrineholm tog jag fasta på de svarta hål som, enligt herrarna i kommunledningen inte fanns i kommunens ekonomi. Här följer anförandet i sin helhet:

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!
”När konjunkturen nu vänder uppåt har vi inga svarta hål”, skriver Dahlström och Härnström i inledningen. Och Göran Dahlström säger det också i sitt anförande.

Ett svart hål är en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting, inte ens ljuset, kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir där och kan aldrig komma ut igen, förutom eventuellt oerhört långsamt i form av Hawkingstrålning.

Enligt den allmänna relativitetsteorin kan ingen materia eller information lämna ett svart håls innandöme så att det kan iakttas av en utanförvarande åskådare. Man kan inte heller hämta ut någon massa, inte få en reflektion eller spegelbild genom att belysa det med en ljuskälla, och inte få någon information om materia som försvunnit in i hålet.

”Inte få någon information om materia som försvunnit in i hålet”.

Sådan tur att vi inte har några svarta hål i kommunens ekonomi! Det skulle bli väldigt jobbigt för revisorerna…
Men, vi har i år två nämnder som går med miljonunderskott – Socialnämnden och Service- och tekniknämnden. I båda fallen brukar det föras fram enkla förklaringar – den ena är snön och den andra är regeringen. När det gäller förklaringen om regeringen, så får Lars Härnström gärna ta den debatten – för en gångs skull.

Det handlar naturligtvis inte om retorik att Socialnämnden överskrider sin budget. Våra revisorer är ovanligt skarpa i sin kritik av nämndens bristande styrning av verksamheten och det återkommer vi till i ett senare ärende. Kommunstyrelsen kan heller inte svära sig fri från ansvar. En av kommunstyrelsens viktigaste uppgifter är uppsiktsplikten. Underskottet har funnits med i redovisningarna hela tiden.

Varken jag eller Centerpartiet har något trollspö eller någon formel som hade fixat detta. Nu får vi hoppas att den tillförordnade förvaltningschefen med nämndens stöd kan styra upp verksamheten så att den blir möjlig att budgetera och prognostisera med rätt belopp. För Katrineholms kommun kan inte förlita sig på att det ska regna manna från himlen vartenda år som fyller upp budgethålen och ger överskott. Det är dock ändå positivt att läsa i bokslutet att Arbetsförmedlingen tror att arbetsmarknaden stärks under 2014.

Nu handlar ett bokslut inte bara om pengar. Det finns andra resultat som är nog så viktiga
Centerpartiet vill att fler elever ska ha klart godkänt och kunna lämna skolan med godkända betyg för att ha bästa förutsättningarna för att få ett jobb. Så vi vill se bättre betyg för Katrineholms skolor.

Det är inte okej att våra elever har sämre betyg än sina klasskamrater i övriga landet och att resultaten till och med har försämrats. Här skulle vi behöva ett kunskapslyft i hela Katrineholm, för att visa att kunskap är makt och att kunskap kan nås på olika sätt, med olika lärstilar. Det måste vara okej att plugga.

För det kommer att finnas jobb – inte minst inom vården och omsorgen, vilket SKL pekar på och som också tas upp i bokslutet om att fler platser behövs inom särskilt boende.

Det kommer alltid att vara ett viktigt arbete att ta hand om andra. Det är något fint och så långt ifrån teorier om svarta hål man kan komma. Finns det några ”svarta hål” i kommunens ekonomi, och det säger ju Dahlström och Härnström att det inte finns, så är det i någon grop på Logistikcentrum, där det inte går att ”få någon information om materia som försvunnit in i hålet”.

Centerpartiet yrkar som i kommunstyrelsen bifall till punkterna ett och tre och avslag till punkt två, där vi i stället yrkar bifall till Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraternas gemensamma förslag om ombudgetering av investeringar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar