onsdag 4 juni 2014

Från toalett till våldtäkt

Jag har värjt mig för att skriva detta. Det är så ofattbart hemskt att det inte går att ta in de hängda flickorna i Indien som förlorade sina liv, efter att de blivit våldtagna på väg mot att göra sina kvällsbestyr ute i naturen, eftersom det saknas toaletter.

I dag skriver DN om detta. Jag hittar tyvärr inte länken till dagens artikel, men en bakgrundsartikel ger samma besked. Bristen på toaletter är en livsfara för kvinnor.

Det ska naturligtvis inte vara så här. Det måste finnas toaletter för att förhindra smittspridning. Vi har färska minnen från Sverige vad det kan betyda om avföring kommer i kontakt med vattenförsörjningen. Lägg därtill värmens påverkan för utveckling av bakterier, så blir det inte svårt att förstå varför toalettfrågan är så viktig för folkhälsan.

Utöver de direkta hälsoriskerna, så tillkommer bristen på kvinnofrid i Indien. Flickor och kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen kränks ständigt.

Vi får inte göra som jag försökt göra - vi får inte blunda för detta. Vi måste jobba för att ALLA ska kunna ha en toalett att gå till - utan att riskera att bli utsatt för något övergrepp av något slag. Det ska vara tryggt att vistas på en gata eller åka med en buss. Kvinnofrid ska gälla alla och alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar