tisdag 19 mars 2013

Mat ska vara äkta vara

Vid gårdagskvällens fullmäktigemöte i Katrineholm, ungefär vid 22-tiden fick jag äntligen diskutera frågan om det kunde finnas hästkött i kommunens kök. Svaret var glädjande, att matskandalen tagits på allra största allvar och att kontrollerna kommer att skärpas.

Så här blev mitt inlägg i debatten:

"Den här interpellationen, som vid februarimötet var en fråga som vi inte hann med, skrevs i hästköttsskandalens spår. Jag valde att göra om frågan till en interpellation, för att det skulle komma ett svar som alla kunde få ta del av, även om kvällen skulle bli sen och ärendet inte skulle bli behandlat.

Utgångspunkten för frågan är inte att hästkött skulle vara farligt att äta, utan att den mat som kommunen serverar till våra unga och gamla – och ibland till dem som är mittemellan – ska vara bra mat med hög kvalité och att det är äkta vara, alltså enligt vad som har beställts.
Av den anledningen frågade jag om det kunde finnas hästkött på kommunens tallrikar – eller kök – och om Johan Hartman, som ordförande i service och tekniknämnden tänkte göra något för att skärpa kontrollen.

Jag vill därför först tacka Johan Hartman för svaret. Det är bra att svaret är tydligt på den första frågan, att kontakterna skärpts med leverantörerna. Det är egentligen förskräckligt att man ska behöva DNA-testa köttet. Det borde räcka med att livsmedelsföretagen garanterade att det var äkta vara och att förädlingsleden inte var fler än att de gick att enkelt räkna upp.

Det finns all anledning att hålla ögonen på de här frågorna. Centerpartiet har motionerat om lika villkor vid inköp av livsmedel, vilket även Miljöpartiet har gjort. Vi i Centerpartiet står fortfarande bakom detta, att vi ska ställa höga krav på den mat som vi köper in, så att den motsvarar de produktionsvillkor som gäller för de svenska lantbrukarna.
Vi kommer att fortsätta att driva på så att det serveras äkta varor i kommunens kök. Mat som inte är något annat än vad den utger sig för att vara."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar