torsdag 6 februari 2014

Tillgänglighet måste gälla för alla

Katrineholms-Kuriren kom inte i morse, så jag fick läsa på nätet om gårdagskvällens handikappdebatt. Eftersom inte så mycket av vad vi sa fick plats i artikeln på nätet, så lägger jag in mitt inledningsanförande här:

"Tack för inbjudan!

Tillgänglighet är viktiga frågor för mig och för Centerpartiet och jag har jobbat aktivt med dem under nästan ett år som anställd på Hörselskadades Riksförbund. Det gav kunskaper och erfarenheter som jag haft nytta av som kommunpolitiker här i Katrineholm, där jag har försökt att driva på för ett mer tillgängligt samhälle. Jag är också med mer handgripligen som ledamot av handikapprådet.

Det är viktigt att inte dessa frågor blir en fråga för en enskild nämnd eller ett råd. Tillgänglighet måste genomsyra hela samhället.

Det blir lätt så att frågorna uppmärksammas till valet, men det är ju i stället i vardagen som hindren blir som störst. Och det är i vardagen som förändringarna behövs.

Tillgänglighet är så mycket och vi i Centerpartiet vi anser att bristande tillgänglighet ska vara en grund för diskriminering. Det har gått så lång tid sedan 2000 antog regeringens proposition Från patient till medborgare – en nationell handlingsplan för Handikappolitiken Nu är det dags att prova nya vägar.

För det räcker inte att prata bort hindren. Det jag som Centerpartist kan göra, så länge som Centerpartiet inte är med och styr Katrineholms kommun, är att ställa frågor och lägga förslag. Vi påpekade exempelvis de farliga trapporna vid Kvarnenhuset, som så småningom blev åtgärdade.

Det senaste exemplet på vad vi gör för att peka på tillgängligheten är vårt yttrande över Översiktsplanen för Katrineholm. I yttrandet skriver vi att Katrineholms ska vara en blandad stad som är till för alla. Vi pekar också på att staden har stora brister när det gäller tillgängligheten och att planen måste förses med en mer tydlig beskrivning av vad som behöver göras och (med) en plan för HUR det ska göras.

Det finns även fler funktionsnedsättningar än sådana som syns. En stad, eller kommun, som ska vara till för alla måste verkligen vara till för alla. Den måste ha tillgängliga toaletter, ha god belysning, ha tydliga markeringar och samtidigt ha plana ytor för rullatorers och rullstolars framkomlighet och det behöver finnas hörselhjälpmedel i offentliga miljöer, bland annat.

Mycket handlar det också om kunskap och förståelse. Här kan vi också bli bättre på att ta hänsyn och göra mer för att öka den enskildes självbestämmande."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar