torsdag 11 april 2013

Jungfrutal om långsiktighet

I går höll jag mitt första riktiga jungfrutal om Miljö- och jordbruksutskottets betänkande om allmän naturvård. Här följer mitt tal i text. Hur det lät och såg ut går att se via riksdagens hemsida.

Herr talman!
Nyligen träffade jag en skogsägare från Dalarna. Hon berättade att familjen hade kartor över gårdens skogsmarker från 1749. Kartorna visade områden som var särskilt skyddsvärda. Dessa skogsområden är skyddade än i dag, tack vare ägarnas omsorger om dem.
Enskilda skogsägare tar ett stort ansvar för de naturvärden som deras marker har. Centerpartiet vill att det ska vara så även fortsättningsvis, eftersom vi tror på människan och vi tror att det man äger är man mer rädd om. Det är bättre att skydda skogen på frivillig väg än att detaljreglera vad som ska göras.

Herr talman!
Betänkandet tar upp många viktiga frågor inom miljöområdet och jag vill ta upp några av frågorna. Centerpartiet ser hela landet, vi ser betydelsen för landsbygden, att få lov att bygga i strandnära lägen. Detta håller landsbygden levande.
Det har gått en kort tid sedan den nya lagen infördes och enligt vår uppfattning, så är det lagens tillämpning som har skapat problemen. För att göra de korrigeringar som kan behövas ska en delegation tillsättas för att se över hur lagen tillämpas. Är det så att det då kommer fram att förändringarna i lagen inte ledde till en förenkling och att det blev mer möjligt att bygga strandnära, då får det bli en förändring.
Sverige ser inte likadant ut, men vi ska använda förutsättningarna på bästa sätt och det finns utrymme för bostäder i sjönära lägen, exempelvis på landsbygden i inlandet.

Herr talman!
Naturen är outtömlig, om vi brukar den med förnuft. Det gör vi inte till alla delar i dag, eftersom vi inte prisar miljön på det sätt som är önskvärt. Centerpartiet är starka förespråkare av att börja sätta pris på ekosystemtjänster som exempelvis pollinering och naturlig rening av vatten och luft. I USA tjänar biodlaren mer på pollinering än på honungen, för att ta ett exempel.
Sätter vi ett pris på miljön, så blir det tydligt vilka vinsterna är och vilka förluster det blir om bisamhällena i stället slås ut, våtmarker dikas och skogsmark byter produktion. Ekosystemtjänsterna behöver ges ett värde på marknaden. Alla naturvärden kan inte mätas i pengar. Men när en resurs är gratis riskerar den alltid att överutnyttjas.
Jordbruk, skogsbruk, fiske, jakt och fysisk planering måste bedrivas så att naturvärden och mångfald i naturen bevaras åt framtida generationer och ekosystemens förmåga att producera tjänster upprätthålls.

Centerpartiet ser fram emot den satsning Miljödepartementet gör på ekosystemtjänster, för att göra begreppet känt och använt. Ekosystemtjänster är en väg för att nå miljömålen. Centerpartiet ser också fram emot resultatet från den utredning som har beslutats om, där uppdraget är att utreda hur ekosystemtjänster ska värderas i kronor och ören..

Det är hög tid att vi börjar prissätta miljön i annat än vackra ord. Det ska löna sig att göra rätt och kosta att göra fel. Något annat är inte långsiktigt hållbart.

Bifall till betänkandet och avslag till samtliga reservationer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar