I veckan hade vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm sitt sista möte inför sommaruppehållet. På papperet ett ganska oförargligt sammanträde, nämndens ledamöter skulle äta smörgåstårta för att fira av Lena Andreasson, omtyckt förvaltningschef som går till nytt arbete på Gotland.
Men man måste ju sammanträda också. Ett av ärendena handlade om ekonomi, om vad hemtjänsten skulle behöva göra för att verksamheten skulle hålla sig inom budget. Handikappomsorgen hade också problem med budgetsiffrorna och hade tagit fram konsekvensbeskrivningar om vad eventuella indragningar skulle innebära för verksamheten.
Den samlade oppositionen tyckte att det kunde vara rimligt att motsvarande beskrivning gjordes för hemtjänsten och yrkade därför på detta.
Men se det skulle ledamöterna inte ha gjort. Centerpartiets ordinarie ledamot i nämnden, Anita Karlsson, som har återberättat detta för mig, berättade om hur arg ordföranden Monica Johansson blev över detta yrkande. Det skulle inte vara lagligt att yrka på detta sätt!
I dagens Katrineholms-Kuriren beskrivs ärendet ur ordföranden synvinkel. Problemet är att skildringen då inte är korrekt. Oppositionens yrkande var att få en konsekvensanalys gjord, det Monica Johansson hänvisar till är texten i reservationen, en text som hon inte hade när beslutet fattades!
Det är, tyvärr, inte första gången som ordförandens speciella demokratisyn luftas, nämligen att ledamöterna ska tiga under sammanträdena och inte våga yttra sig, för att inte påkalla ordförandens vrede.
Ledamöter ska yttra sig och yrka, det är därför som de är valda att representera sina partier. De har rätt att yrka. Ett yrkande kan under inga omständigheter bli olagligt förrän det blir bifallet genom ett klubbat beslut. Om det nu skulle vara olagligt.
Detta torde även vård- och omsorgsnämndens ordförande känna till.
Jag började som städhjälp
11 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar