söndag 26 februari 2017

Inget årsmöte?

Denna söndag har varit riktigt ovanlig - det har inte varit något årsmöte att gå på. Jag har i stället fått skicka iväg onsdagens årsmötesreferat till ortens lokaltidningar. Det var det närmaste jag kunde komma...

fredag 24 februari 2017

Slöseri med skattemedel

Om man har pengar, så behöver man inte använda dem och om man inte har pengar, då behöver man inte ta dem från andra.

Precis så tycker jag att det är med Katrineholms kommun, när en del beslut ska fattas. I onsdag tog majoriteten i kommunstyrelsen, Socialdemokraterna och Moderaterna, beslut om 16,5 miljoner kronor för att bygga om en del av den gamla genomfarten. Pengarna skulle användas till den körsbärsdal vid Talltullen, som kommunalrådet Göran Dahlström (S) och avgående samhällsbyggnadschefen Lars Hågbrandt presenterar i dagens Katrineholms-Kuriren.

Det fanns en del pengar avsatta i majoritetens budget till detta, men de räckte inte till de storslagna planerna. Därför togs pengarna från en annan tänkt ombyggnad som nu inte skulle bli av.

Det låter ju vällovligt, men varför bygga om något som ganska nyligen har byggts om och som fungerar allt bättre, då trafikströmmarna faktiskt redan har tagit andra vägar?

Dessa investeringsmedel skulle kunna göra bättre nytta på andra ställen i kommunen. Vi vet att stora investeringar väntar med nya skolor och äldreboenden. Det är samma pengar som det handlar om, skattepengar från kommuninvånarna. Varje krona ska läggas där den gör mest nytta. Det är vårt ansvar som kommunpolitiker att se till att det blir så.

onsdag 22 februari 2017

Pendlarparkeringar behövs

I kommunstyrelsen och senare även i kommunfullmäktige i Katrineholm antar vi dokument som säger att pendlandet ska öka. Ett led i detta är att ha någonstans att ställa bilen för att kunna byta till buss eller tåg. Det är inte så konstigt alls egentligen. Men när det är dags att gå från ord till handling, då blir det plötsligt tvärstopp.

I dag på kommunstyrelsens sammanträde avslog majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) en motion från Anita Karlsson (C). Hon önskade att kommunen skulle utreda var det kunde ordnas pendlarparkering i Äsköping. Detta eftersom bussbytesplatsen flyttats från Äs till Äsköping.

Finfina rader om främjandet av pendlarparkeringar finns med i den ganska nya Översiktsplanen för landsbygden, men icke att det behöver verkställas! Ortens affärsidkare ska tydligen hålla god min och tycka att det är bra att affärernas parkeringsplatser används av pendlare. Vore det någon ordning, så skulle kommunen se till att några rutor var reserverade för pendlarna. Givetvis mot skälig ersättning.

Samlar på årsmöten

Ja, ni vet, jag samlar på årsmöten. Ikväll kommer jag till årsmöte nummer tre och det är Centerpartikretsens årsmöte här i Katrineholm. Inbjuden talare är riksdagsledamot Daniel Bäckström, som ska lägga säkerhetspolitiska värderingar på det svenska ledarskapet. Ungefär så.

tisdag 21 februari 2017

Samhällsbyggnadsnämnd ger tydlighet

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm är en märklig konstruktion. Den ska serva tre olika nämnder och budgeteras i en av dessa. De är alldeles för otydligt och förvaltningen blir inte riktigt någons ansvar. Därför har jag och Centerpartiet idag lämnat in en motion om att inrätta en samhällsbyggnadsnämnd som tar över bygg- och miljönämndens uppdrag samt de frågor som förvaltningen hanterar för kommunstyrelsens och service- och tekniknämndens räkning.

Lokalradion har redan uppmärksammat motionen i ett nyhetsinslag.

måndag 20 februari 2017

Trumpen och tvär...

... stig inte in här, står det på en broderad bonad som min mamma har gjort. Den borde jag skicka till Vita huset. Donald Trump verkar ju vara väldigt intresserad av svenska förhållanden, så intresserad att han känner sig tvungen att tala och twittra om Sverige.

Gårdagens små korta budskap satte vi gärna upp på väggen. Det tog lite tid att få till de kloka orden. Lite eftertänksamhet skadar inte. Det borde till och med USA:s president fundera lite över. Att tänka först och twittra sedan, typ.

Årsmöte två i Julita

Julita Centerparti och Centerkvinnors årsmöte blev mitt andra årsmöte för året. Det har blivit en kär tradition för mig att åka till Julita och i år ställdes färden mot Fäboda. Där fanns det flera frågvisa medlemmar som ville veta mer om miljö och centerpolitik. Vi delade glädjen av de fina opinionssiffrorna för Centerpartiet och förhoppningsvis inte den snuva jag medförde...

fredag 17 februari 2017

Fint reportage om "trollverkstäder"

Katrineholms-Kuriren publicerar idag ett stort reportage om den organiserade "trollverkstad" som ägnar sig åt att systematiskt producera alternativa fakta. Det är ett mycket bra jobb som gjorts. Det visar hur den snälla allmänheten, som ska och kan ha kontakt med politiker och media, förvandlats till betalda troll vars insatser köpts för att de ska ringa upp utvalda personer för att ställa speciella frågor som sedan klipps ihop till ett helt nytt sammanhang.

Troll sägs spricka när de kommer upp i ljuset. Mer ljus!

Infört om "kommunpolisen"

Det är roligt att börja dagen med att läsa att insändaren om "kommunpolisen" är införd i Katrineholms-Kuriren. Och du som följer mig på bloggen vet var du läste den först!

onsdag 15 februari 2017

Polisen är statens ansvar

Kommunalrådet Göran Dahlström (S) är van att skapa rubriker. I dagens Katrineholms-Kuriren talar han för att vinsten i kommunens bokslut för 2016 ska användas till att betala lön till lokala poliser.

Självklart har kommunens invånare rätt att känna sig trygga i Katrineholm. Men det är inte kommunens sak att finansiera polisnärvaron genom statsbidrag eller kommuninvånarnas skattepengar och avgifter. Det kommunalrådet skulle kunna göra är att prata med sin närmaste riksdagsman, Arbetarkommunens ordförande Fredrik Olofsson, tillika ordförande i Finansutskottet, eller med ansvarig minister Anders Ygeman. För det är regeringen som har ansvaret för anslagen till Polisen och för styrningen av den.

När kommunen visar plusresultat, så ska det investeras i framtiden. Det kan innebära att pengarna läggs på att bygga trygghet genom aktiviteter i civilsamhället - i föreningar, studieförbund och församlingar - och att de satsas på människorna som lever i Katrineholm. I Centerpartiets budget fanns mer medel till föreningslivet och till mer öppethållande på ungdomsgårdarna. Det är långsiktigt bättre än att försöka betala en annans nota med andras pengar.

tisdag 14 februari 2017

Gammal chef blir som ny

I dagens nummer av lokaltidningen läser jag att Lars Herman Larsson ska gå in som tillfällig chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm. Det är en person som lämnade sin chefsposition 2003 för ett arbete i Sundbyberg och som lämnat detta med ålderns rätt. Det är alltså en gammal chef som blir som ny. Något förvånande är ändock valet, även om Lars Herman Larsson har erfarenheter sedan tidigare av samhällsbyggnad. Jag hade förväntat mig att någon av de chefer som finns i nuvarande organisation hade gått in och gjort jobbet.

Årets första årsmöte

Almanackan har sekundvisare, tiden bara rusar iväg. I söndags var jag på säsongens första årsmöte. Kanske lite sent, men det är årets bästa, det årsmöte som Centerkvinnorna i Stora Malm håller på traditionsenligt sätt i Forssjö. Tillströmningen i år var god och som värdinnan, Ingrid Wahlström sa, håller det på så här, så får vi snart inte rum. Ett angeläget besvär och hon kan säkert, som jag har fått göra, hämta fler stolar hos grannarna...

Vår styrelse fick förnyat förtroende och vi har spännande planer på gång även detta år, när vi inte har något jubileum att se fram emot. Någon aktivitet med hälsa tror vi att det kommer att bli i vårdagar.

lördag 11 februari 2017

Oklokt undvika Almedalen

Jag är inte partiledare. Jag kan låta bli att åka till Gotland när det är Almedalsvecka. Om jag hade varit partiledare så hade jag åkt och jag tycker att det är ytterst oklokt av Socialdemokraternas partiordförande, tillika statsminister, Stefan Löfven att inte åka till Almedalsveckan. Visst får han lite publicitet på det här viset, men han lämnar också ett viktigt utrymme.

Göran Persson gillade inte heller Almedalen. Han ville hålla sitt viktigaste årliga tal i Björkviks Folkets Park och lät åtminstone vid något tillfälle Anna Lindh ta hand om talet.

Så det är klart, Löfven är inte först med att lämna fältet fritt. Men jag tror inte att det är klokt att hålla sig undan och missa TV-tiden och all den uppmärksamhet som Almedalen för med sig. Motsvarande uppmärksamhet blir svår att uppbåda i ett sommarvarmt Sommarsverige.

Krama Kullbergska

Katrineholms-Kuriren har idag en liten förskrämd dementi, eller förtydligande, av den text som igår borde fått de allra flesta att sätta kaffet i vrångstrupen och plocka fram protestlistorna. Tidningen skrev nämligen att sjukhuset kan förlora protesoperationer. Proteser det är i mina öron höftleder och knäleder, sådant som Kullbergska sjukhuset gör riktigt bra idag med nöjda patienter som tackar för den goda omvårdnaden.

Jag blev också upprörd över skrivningen och tog kontakt med Centerpartiets representanter i landstingshuset, Alexander Stavreski och Mattias Claesson. Enligt dem var det en övertolkning som gjorts i artikeln, eftersom det inte finns några förslag om att ta bort operationer från Kullbergska sjukhuset.

Det finns ändå alltid anledning att krama Kullbergska och värna om det lilla sjukhusets fördelar varje gång dess specialiteter hotas.

torsdag 9 februari 2017

Fina siffror - men valdagen väntar

Två aktuella väljarundersökningar visar att Centerpartiet har passerat tioprocentsgränsen och har fått ett stöd över elva procent. Det är jätteroligt och mycket fina siffror. Stödet har vunnits genom tydlighet och Annie Lööfs säkra ledarskap.

Men siffror är siffror, ingenting är vunnet förrän valdagen är över. Fast det är roligare när de är högre än lägre.

tisdag 7 februari 2017

Världen har blivit fattigare

Jag hör att professor Hans Rosling har dött. Det är inte konstigt, människor dör, det är nästan det enda som vi vet alldeles säkert. Men det är en stor sorg att Rosling inte är med oss längre och kan fortsätta att arbeta för att förbättra världshälsan och slå hål på myter. Världen har helt enkelt blivit mycket, mycket fattigare.

söndag 5 februari 2017

Alla var där...



Här är det enda bildbeviset för att jag verkligen var med på Centerpartiets kommundagar i Göteborg. (Eller ja, det finns ett till - den riktigt skarpsynte kan hitta min vinkande hand i Annie Lööfs selfie från Centerkvinnornas maktmingel.) Jag och riksdagsledamot Ola Johansson från Halland poserar vänligt framför kameran som Jenny Axelsson hanterar.

Då är vi redan lite mer än halvvägs igenom de finfina dagarna med 750 centerpartister från hela landet som träffas för att fördjupa sig i viktiga frågor och för att hämta hem inspiration och nya kontakter.

En av alla minnesord som sas från scenen kom från Magnus Ek; "Du kan inte göra detta utan fika!"

Så rätt, så rätt! Utan fika stannar centerrörelsen och det goda mötet blir inte av.

Se hästgödselns värde

Dagens Nyheter gör idag en stor nyhet av att många hästhagar läcker fosfor till Östersjön och andra vattendrag. Hästen har blivit en miljöbov, konstaterar tidningen.

Det är naturligtvis aldrig bra med näringsämnen på fel plats. Men i stället för att se det som problem, så borde det vara en tillgång. Fosfor är ett viktigt näringsämne, som behöver föras tillbaka till kretsloppet. Hästgödsel har i alla tider varit en förnämlig produkt som grund i drivbänkar och liknande. Om mängden blir för stor för att avyttras till hobbyodlare eller jordbrukare med spridningsareal, så kan den lämpligen bli råvara i biogasanläggningar.

Vi måste på alla sätt sluta kretsloppen och det är högst rimligt att hästhållningen granskas. Men det är bättre att ta till vara på gödseln än att se den enbart som ett problem.

onsdag 1 februari 2017

Mot kommundagar i Göteborg

I dag uppmärksammar Katrineholms-Kuriren att jag är på väg mot Göteborg och Centerpartiets kommundagar. Det ska bli intressanta dagar med ett fullmatat program, vilket behövs för att fylla på den politiska verktygslådan med redskap och engagemang. Det var länge sedan det blåste sådan medvind och det känns också bra, för i Göteborg brukar det kunna blåsa...