tisdag 31 januari 2017

Trista champinjonnyheter

I veckan rapporterade lokaltidningen om att Rolf Wirengren som drivit Björkviks Champinjoner snart plockat sin sista svamp i ladugården på Ödesäng. Det är sorgligt. Verksamheten, som startades i Omställning -90:s spår, där lantbrukarna i länet skulle hitta nya nischgrödor att livnära sig på, har varit lönsam, men personalintensiv. Nu vill Rolf göra annat.

Det är jättetråkigt att det inte finns någon som kan ta över svampodlingen, som är så inarbetad. Men det är ju så med företagsamhet, det är inte alltid enkelt att växla över ett företag till nya ägare.

torsdag 19 januari 2017

God ton sluta avtal

Katrineholms-Kuriren skriver idag om den överenskommelse som partierna har slutit om arbetsformerna i kommunfullmäktige. Det är inga konstigheter, egentligen, och det är sådant som är så självklart att det inte borde behöva fästas på papper. Men nu har vi det att falla tillbaka mot.

Ett parti har dock valt att ställa sig utanför gruppledarnas överenskommelse och det är Sverigedemokraterna. När vi andra gruppledare skrev under, så vägrade Mika Vemic att göra det med motiveringen att kommunfullmäktiges ordförande Torgerd Jansson inte skulle underteckna dokumentet. Det handlade alltså inte om innehållet i sig, att vi ska hålla en värdig samtalston och inte angripa personer som inte har möjlighet att försvara sig, utan om vem som skulle skriva under det.

I dagens artikel har argumentationen ändrats och det sägs handla om yttrandefrihet.

Min tro är att SD inte får vara överens om något. På så vis slipper partiet ta ansvar.

Annars så hör det till god ton att sluta avtal.

måndag 16 januari 2017

Kan USA styras via Twitter?

Nästan dagligen kommer rapporter om hur tillträdande Donald Trump uttalar sig via Twitter. Det twittras som allt, högt och lågt tycks det som. Mina funderingar är om Trump tänker styra en nation via Twitter och vilka risker det innebär? Det känns onekligen osäkert att viktiga beslut ska sammanfattas med begränsat antal tecken.

Kluriga regler gör bankstyrandet svårt

I dag uppmärksammar många nyhetskanaler att SEB:s bankvd Annika Falkengren lämnar sin post till halvårsskiftet ungefär. Falkengren har varit en föregångskvinna på många sätt och hon har gjort ett tufft jobb. Denna nyhet hann dock inte fram till min pappersupplaga av DN idag, där ekonomireportern Birgitta Forsberg insiktsfullt beskriver varför ytterligare en kvinna lämnar bankvärlden. Det handlar om Marie Ehrling som har posten som vice ordförande i Nordea. Nyheterna har inget samband med varandra, men det intressanta i artikeln är den initierade beskrivningen av vad som krävs av en person som ska sitta i en bankstyrelse. Det är mycket läsvärt om de kluriga reglerna för hur bankstyrande ska gå till. Reglerna har naturligtvis tillkommit för att förhindra nya finanskriser, men de ställer samma krav på en ledamot i en Sparbanks styrelse som på en ledamot i en storbanks styrelse. Något som huvudmännen, av vilka jag är en, gjordes uppmärksammade på i samband med fjolårets nyval till styrelsen för Sörmlands Sparbank.

söndag 15 januari 2017

Stjärnorna i Katrineholm

Ingen kan väl ha undgått att Stjärnorna på slottet spelats in på Ericsbergs slott i Katrineholms kommun? Det är hur fin marknadsföring som helst av en av Katrineholms sevärdheter.

En av mina favoritplatser, som jag gärna visar besökare, är just åsen och enhagen ner mot Forssjösjön och med utsikt mot slottet. En plats som gjord för picknickkorgen, om man bara aktar sig lite för mindre torra komockor.

Här hölls det bröllop för självaste stjärnan Lia Boysen. Jag hade som av en tillfällighet fint besök den helgen och vår utfärd passerade på åsvägen så att vi kunde se det stora partytältet. Verkligen ett minne att bevara.

Ta strid för kvinnors rättigheter

I dagens Dagens Nyheter finns en artikel om hur flickor och kvinnor i Nepal tvingas iväg till separata hyddor varje gång de har mens. Det är en olaglig sedvänja med religiösa rötter som landets regering inte lyckats utrota. I isoleringen har flera dödsfall skett genom förfrysning, förgiftning eller rovdjursangrepp.

Lösningen är naturligtvis mer kunskap och bättre sanitära möjligheter, eller i klartext fler toaletter. Det här är en grundläggande rättighet, att ha tillgång till en toalett oavsett var i månaden flickan eller kvinnan befinner sig.

Fler toaletter behövs inte bara i Nepal, utan är en viktig hälsofråga för världens kvinnor och män. Men det är oftast kvinnorna som far mest illa av bristerna. Det är därför det är så viktigt att både ta striden och vinna den, striden för kvinnors rättigheter.

lördag 14 januari 2017

Julfesten avklarad



Även i år följde vi traditionen och ordnade Julfest i Strångsjö för bygdens barn. Vi, det är Centerkvinnorna i Stora Malm, och traditionen bjuder att vi ställer i ordning SAIK-lokalen så att den går att dansa i till de vanligaste julvisorna. Sedan blir det fika, lotterier och fiskdamm innan tomten gör en uppskattad insats med lite dans och en raket innan påsarna delas ut.

Vi håller fast vid traditionen så länge som det kommer barn - och vuxna - som vill dansa. Spelmannen är redan bokad för nästa år. Då blir det "Knutsdans".

söndag 8 januari 2017

Allting går att sälja med mördande reklam...

Nej, det handlar inte om någon konserverad gröt, utan om den nya reklamen för bordmargarinet Flora. Jag såg den fina helsidesannonsen med en ask placerad i gröngräset och med texten att margarinet är mer klimatsmart än smör. Men hur är det, stämmer det? Asken är placerad i gröngräset, alltså på en vall med åtminstone tydliga inslag av klöver. Det är inte någon rapsåker. Det kanske kan ha varit det tidigare, i en annan växtföljd, men nu har asken inte så mycket med sitt ursprung att göra. Det skulle kunna ha stått ett smörpaket där. Eller varför inte något från Bregottfabriken? För då hade processen handlat om att göra om grönmassan, bland annat klöverbladen, till högvärdigt protein. Och till det krävs det kor. Naturligtvis. Rapsstubben är inte så tilltalande, men ska tillverkarna hävda något med trovärdighet, så borde asken ha placerats där - i brungrå stubb.

Det här var min första reaktion om den falska miljön. Men nu är det heller inte så att Flora enbart är gjord på raps odlad i Sverige. Nej, margarinet innehåller även palmolja! Visserligen certifierad palmolja, men dock. Och var hittar vi palmerna i gröngräset?

Nej, det är nog ändå sant det där med den mördande reklamen.

Revy-premiär

Födelsedagskalasen avlöste varandra på Trettondagsaftonen. På kvällen var det Katrineholms-Revyns tur att fira sina första 30 år. För mig var det premiär i dubbel bemärkelse. Årets revy innehåller smakprov från åren som gått blandat med nya nummer. Jag får väl säga att det var som en påse Gott och blandat - allt smakade inte lika bra. Men det är fantastiskt för en stad att ha ett revygäng som vill roa och oroa. Nu var det mesta ganska snällt. Bäst tycker jag var Harry Potter på fem minuter, särskilt som filmerna visats i repris under julhelgerna. För de är ju precis så förvirrande och ibland förutsägbara.

100 år med Katrineholms-Kuriren

Kalasen avlöser varandra. På Trettondagsafton bjöd vår lokaltidning, Katrineholms-Kuriren in till jubileumsbesök. Det var många, som liksom jag gästade redaktionslokalerna. Men det var nog få som liksom jag bröt normerna och följde med flera olika besöksgrupper...

En lokaltidning är oerhört viktig för en stad och en kommun. Den är viktig för att demokratin ska fungera som det är tänkt med granskning av makten, med en kanal för information och opinionsbildning. Utan en tidning blir det mycket svårare att nå invånarna och väljarna.

Så jag, och Centerpartiet, hoppas att Katrineholms-Kuriren inte ska få för sig att göra som hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, utan att tidningen har kommit för att stanna länge, länge till.



Guldgula ballonger visade att här finns det något att fira. Reportern Emma Eriksson visar runt ytterligare en besöksgrupp vid Katrineholms-Kurirens 100-årsjubileum.

Nytt år nya insatser

2017 har pågått en hel vecka och mycket har naturligtvis hunnit hända. Inte minste så har Katrineholm inlett vårt 100-årsfirande. Det är väl bara att säga grattis till oss alla som bor här och hoppas att vi ska få ett fint år med firande!