torsdag 27 oktober 2016

Sjuktalen är orosmoln

Den sista tiden har mycket ägnats åt siffror och bokstäver. Fast inte här, inte på min blogg.

I måndags kväll fick jag anledning att tala om siffror och sjuktal på kommunfullmäktiges sammanträde i Katrineholm. Bakom varje siffra finns en människa som inte mår bra. Detta gör att när sjuktalen ökar så växer orosmolnen, vilket Katrineholms-Kuriren noterade att jag framhöll i debatten.

Vad jag sa var ungefär följande:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Det blir mycket ekonomi den här veckan. I kväll pratar vi om delårsrapporten för kommunen, om de åtta månader av året som nu har rapporterats av och som vi ska lägga till handlingarna. På onsdag ska kommunstyrelsen besluta om den budget som ska styra Katrineholms kommun de kommande åren och som vi i vår tur ska anta här i kommunfullmäktige om knappt en månad.

Det hänger ihop och ändå inte. För det som vi läser här är en avstämning av hur det har gått och vad som möjligtvis kan rättas till inför 2017.

Om man bara tittar på ”pengarna” så håller sig nämnderna inom de givna ramarna i stort och ”finansen” levererar som den ska.

Det stora orosmolnet är sjukfrånvaron och det molnet har blivit större och mörkare. Sjukfrånvaron har ökat med en procentenhet för kvinnorna. Förklaringen är en ökad andel långtidssjukskrivningar.

Här får ändå sägas att service- och teknikförvaltningen ses som en förebild som visar att ett aktivt miljöarbete lönar sig och kan sänka hög sjukfrånvaron.

Vi har ju i personalutskottet haft frågan uppe vid ett flertal tillfällen och då har det visat sig att förvaltningarna inte haft något större intresse av att gå de arbetsmiljöutbildningar som har ordnats, just för att höja kunskapen.

Nu är det viktigt att arbetsmiljön och sjukfrånvaron blir ett prioriterat område. Det är inte på något sätt acceptabelt med så hög sjukfrånvaro. Den sjukfrånvaro som hör ihop med arbetsmiljön måste åtgärdas. Katrineholms kommun ska vara en god arbetsgivare som ser till att personalen trivs och kan göra ett gott jobb.

Bifall till kommunstyrelsen förslag till beslut."

torsdag 20 oktober 2016

Jämställdhet förutsätter en egen ekonomi

I dag har Sörmlandsbygden publicerat min insändare om ekonomi och jämställdhet. Här följer insändaren i sin helhet:


I Sörmlandsbygden 13/10 tas jämställdheten på landsbygden upp i en artikel inför firandet av internationella dagen för landsbygdens kvinnor.

Det som inte nämns i artikeln är förutsättningarna för jämställdhet, nämligen att det finns en egen ekonomi för mannen och kvinnan eller hur nu paret ser ut som lever tillsammans. Utan egen ekonomi och försörjning går det inte att leva jämställt.

Det är den slopade sambeskattningen, arbetet med att få allmän barnomsorg och striden för lika lön för lika arbete, som inte är vunnen än, som ger förutsättningarna för att alla kvinnor och män, flickor och pojkar har samma möjligheter i samhället.

Centerkvinnorna har drivit på i frågorna om ekonomisk självständighet och vi fortsätter arbeta för ett jämställt föräldraskap, för jämställda pensioner och för lika lön för likvärdigt arbete. Det är viktiga frågor för alla kvinnor, oavsett om de bor på landsbygden eller i staden.

Innan ekonomin är löst, är det inte läge för att dra på sig rödstrumporna.

Inger Fredriksson, Centerkvinnorna

söndag 16 oktober 2016

Nu vill jag hissa Kristina Issa!

Supertalangen Kristina Issa får Katrineholms-Kurirens kulturpris i år! Så välförtjänt! Kristina Issa är en ung kvinna som har många strängar på sin harpa. Det heter naturligtvis lyra, men harpan är Kristinas instrument, ett instrument som hon till och med har gjort själv. Hon sjunger och spelar folkmusik, komponerar och gör mycket, mycket mer. Så jag stämmer gärna in i hyllningskören: Stora Grattis Kristina Issa!

tisdag 4 oktober 2016

Dagens Nyheter hyllar Lööf och Centerpartiet

Det är inte ofta som Centerpartiet får höga poäng av Dagens Nyheters ledarskribenter. Men idag blev det full pott. Huvudledaren handlar om hur Moderaterna och Kristdemokraterna försöker att krama in Sverigedemokraterna, eller åtminstone deras väljare.

I en krönika i spalten intill skriver Martin Liby Alonso om hur verklig förnyelse går till och hyllar Centerpartiet som inte valde att göra förnyelse genom att byta partinamn och logga, utan genom att förnya politikens innehåll och ta vara på ledigt utrymme.

Full pott i dag att glädjas åt för Annie Lööf med flera!

Nu blommar "Janne" igen!

Min blogg är sorgligt försummad. Det har sina skäl. Jag ska därför börja med att berätta något roligt. "Janne" blommar igen.

"Janne" är en vit amaryllis. Det är den enda vita jag har och den är ett kärt minne från 2000 ungefär, då jag jobbade på Hörselskadades Riksförbund i Stockholm. När jag insåg att det inte var på tidningen Auris som jag skulle tillbringa min dagliga arbetstid eller på tåg och tunnelbana, då var det bara att avveckla sig. Som en uppskattning fick jag en amaryllislök av en av arbetskamraterna - Janne.

Den har inte blommat snällt varje år förrän under senare år. Jag blir lika glad varje gång den dyker upp med knopp, för det är trots allt mer än 16 år sedan jag fick den.