måndag 29 februari 2016

Enskilda vägar i fokus

Dagen kommer att gå i enskilda vägarnas tecken. Katrineholms-Kuriren ägnar ett uppslag åt hur olika länets kommuner behandlar de enskilda vägarna, när det gäller kommunala bidrag.

Katrineholms kommun ska ta upp riktlinjerna för bidragsgivningen vid kvällens kommunfullmäktigesammanträde. Det kommer att bli debatt om förslaget, som har många brister, bland annat för vilka vägar de kommer att gälla och för villkoret att det bara ska delas ut om det finns budgetmedel tillsatt...

söndag 28 februari 2016

Årsmöte nummer fyra

Veckan gick så fort att jag inte hann berätta om årsmöte nummer fyra, som var Centerpartikretsens årsmöte. Vi hade förmånen att gästas av Emil Källström, riksdagsledamot från Västernorrland och ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Med hans hjälp slog vi det gamla deltagarrekordet från ifjol, som Eskil Erlandsson hade, och samlade 40 deltagare. Det är mycket bra för att vara ett årsmöte.

Emil fångade publiken genom att berätta om både vardagen och framtiden i politiken. Redan i veckan som kommer ska det presenteras politiska nyheter inom företagsområdet.

Det kommer att bli riktigt bra, kan jag avslöja. För det är företagarna som är de verkliga jobbskaparna!

Producenten ska ta ansvar

I en kretsloppsekonomi är det viktigt att producenten tar sitt ansvar för det som producerats. Centerpartiets miljöminister Olof Johansson var med om att ta fram kretsloppspropositionen som lade grunden för en rad reformer, bland annat slog den fast producentansvaret, alltså producentens ansvar för att produktens förpackning samlas in och förs tillbaka till kretsloppet.

Producenterna har tagit sitt allvar och det har satt sig hos de flesta konsumenter att förpackningar ska lämnas till återvinning.

Nu vill regeringen låta kommunerna ta över ansvaret för insamlingen, men lär inte få igenom sitt förslag i riksdagen- En majoritet i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott har nämligen enats om att det bättre sköts av branscherna själva.

Det är bra att regeringen körs över. En förändring skulle innebära att inarbetade vanor och system skulle brytas. Det skulle ta tid och kosta pengar innan nya system är på plats. Bättre är dock att skärpa målen och sätta press på producenterna att se till att ännu mer återförs till kretsloppet. Det är där som insatserna behöver göras.

lördag 27 februari 2016

Otäck minnesdag

I dag för 30 år sedan mördades statsminister Olof Palme. Media fylls av minnesinslag. Det är bra. Mordet var ett angrepp mot vår demokrati, utöver den ofattbara förlust som ett människoliv som tar slut är för personens familj, släkt och vänner.

Samhällslivet gick trots allt vidare och det ofattbara hände ytterligare en gång, när utrikesminister Anna Lindh mördades. Skillnaden nu var att Polisen var bättre rustad att hitta mördaren.

Palmemordet är inte uppklarat. Vissa tror att mördaren var Christer Pettersson, som dömdes i tingsrätten, men friades i nästa instans. Det är naturligtvis olyckligt att inte mordet på Palme har klarats upp. Det bidrar till att minnesdagen blir mer otäck, när ingen vet vad som egentligen hände med än att allt var så otroligt otänkbart att något sådant kunde ske att det gjordes en rad avgörande misstag.

Jag minns de dagliga presskonferenserna. Hur Hans Holmér talade om "ljus i tunneln". I stället visade sig ljuset bestå av mörker. På så vis är minnesdagen riktigt otäck, utifrån det mörker som fortfarande breder ut sig över mordgåtan.

En tanke till andra systrar

Ibland ägnar vi oss åt i-landsproblem, när vi borde tänka mer på andra. Läste om hur företrädare för Feministiskt initiativ förargade sig över en "hen"-toalett. Den tog nämligen inte hänsyn till dem som inte hade något kön som de kunde förknippa sig med...

Pust. I Indien skulle flickor och kvinnor vara glada över att ha någon toalett alls, så att de slapp invänta mörkret för att göra sina behov i naturen och med risk för att råka ut för olika övergrepp.

I tidningarna har det också stått att läsa om hur man (män) i Indien vill förbjuda flickor att använda mobiler, eftersom det stör deras studier!

Det finns alltså all anledning att ägna en tanke åt andra systrar, som har väsentligt större bekymmer att oroa sig för, innan man lägger ner kraften på att fundera över könsperspektivet i toalettfrågan i Sverige.

fredag 26 februari 2016

Berömligt

I mormors betyg fanns betyget berömligt. Det låter inte så starkt i mina öron idag, men det var tydligen det finaste betyg man kunde få.

Berömligt kändes det därför att höra vad en fullmäktigekollega vidarebefordrade idag från ett samtal med en centerpartist i Göteborg. Jag var tydligen väl känd utom kommungränsen.

"Man kan fråga henne om vad som helst. Hon kan svara på allt."

Det måste vara ganska nära berömligt. Några gener har nog mormor bidragit med i alla fall.

Ratade försökskaniner

I dag har jag varit försökskanin. Tillsammans med min partisyster Anita Karlsson testade jag det enligt uppgift förbättrade datastödet som ska användas vid kommunfullmäktiges sammanträde nu på måndag.

Vi var tre förtroendevalda kaniner samt lika många tjänstemän. De centerpartistiska kaninerna blev delvis ratade, eftersom vi inte ansågs ha uppdaterad teknik. Av den anledningen fungerade inte den tekniska lösningen så bra som den skulle ha gjort. Det var alltså vårat fel.

Trots detta lyckades vi logga in, begära ordet och rösta utan större svårigheter. Men sedan när vi skulle gå över till att titta på handlingarna, då slängdes vi ut ur systemet. Detta berodde självklart på att vi inte hade den uppdaterade tekniken. Alltså uppdaterade vi, vilket fick till följd att Anita Karlssons platta hamnade i moment 22 - den måste lösas upp med ett lösenord som inte fanns på plats - och för min del med att plattan saknade plats för de omfattande uppdateringarna som krävdes.

Slutsatsen av denna förmiddags övningar blev dock att allt kommer att fungera på måndag, när kommunfullmäktige samlas.

onsdag 24 februari 2016

Stora saker på programmet

I dag går jag från klarhet till klarhet. Först blir det sammanträde med kommunstyrelsen i Katrineholm och senare, på kvällen, samlas Centerpartiets kommunkrets till årsmöte.

Vi gästas ikväll av Centerpartiets ekonomiska talesman Emil Källström, så det ska bli extra roligt att höra om han kan avslöja några nyheter inför vårbudgeten.

tisdag 23 februari 2016

Märklig viktminskningsmetod

Läste i helgen en underlig notis från TT, Tidningarnas Telegrambyrå. Den handlade om viktminskning och det är förstås inte så konstigt att det finns intresse för det. Men det märkliga var att metoden innebär att personen i fråga får en slang inopererad från magsäcken och som går ut genom bukväggen. Sedan tömmer personen ut en del av maginnehållet efter varje måltid.

För mig låter det som en onödig omväg. Varför inte helt enkelt äta mindre redan från början?

Metoden används i Blekinge och den är väsentligt billigare än den mer vanliga gastric bypass, där magsäcken slimmas. 200 personer lär också stå och vänta på en operation.

måndag 22 februari 2016

Bättre leva på lön än bidrag

De sociala medierna översvämmas av kommentarer om Annie Lööf och Ylva Johanssons duell i gårdagskvällens Agenda. För oss i Centerpartiet är det inte så svårt. Vår utgångspunkt är att det är bättre att leva på en lön än att leva på bidrag. Och för att få en lön måste man komma in på arbetsmarknaden. Därför kan det gå an att ha en något lägre lön på första jobbet och sedan meritera sig för att få löneförhöjning, alternativt kunna byta till ett bättre betalt arbete.

Om inte arbetsmarknadens parter lyckas med det, så är vi beredda att gå lagstiftningsvägen, när det gäller att fixa anställningar åt Sveriges nyanlända.

söndag 21 februari 2016

En söndag utan årsmöte?

Flera söndagar har jag ägnat åt årsmöten, så det känns nästan lite konstigt att inte vara på årsmöte klockan 17 den här söndagen. Men i veckan får jag ta skadan igen, då kommunkretsen håller sitt årsmöte på onsdag i Pensionärernas hus. Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesman Emil Källström kommer. Han medverkar på temat: "Så får vi hela landet att växa. Närodlad ekonomisk politik".

Hoppas att vi blir riktigt många, så att inte smörgåstårtan räcker till...

Tänk långsiktigt om Kullbergska

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm står på nytt inför hotet att det inte går att ordna en anestesijour, när de nuvarande läkarna går i pension. Konsekvensen av detta kan bli att sjukhuset har begränsade möjligheter att hjälpa till med akuta insatser.

Mot denna bakgrund är det viktigt att såväl den politiska landstingsledningen som ledningen för Kullbergska sjukhuset hjälps åt att hitta en lösning, så att anestesiverksamheten kan fungera långsiktigt och över dygnets alla timmar.

Det kanske kräver helt nya lösningar, än det som vi ser idag. Tänk långsiktigt och lösningsinriktat om Kullbergska, det är min uppmaning till de båda ansvariga ledningarna!

lördag 20 februari 2016

Vidgade vyer



För en vecka sedan var utsikten en annan. Efter en ganska vådlig klättring i kyrktornet, så kände jag det, bredde följande vy ut sig. Den irländska staden Cork är uppförd på träskmark. Holländarna visste vad de gjorde, när de byggde sina kanaler.

fredag 19 februari 2016

Får larmanvändarna pengarna tillbaka?

I ett tidigare blogginlägg skrev jag om att Katrineholms kommun bestrider årsfakturan från Tunstall, det vill säga kommunen vägrar att betala för något som inte har fungerat bra. Jag funderade då om inte pengar borde betalas tillbaka till dem som inte haft ett riktigt tryggt trygghetslarm.

Nu ställer jag samma fråga till Vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulrica Truedsson; får larmanvändarna tillbaka pengarna? Och om inte, hur motiverar du att kommunen kan ta betalt för en tjänst som inte har fungerat?

Det ska bli intressant vilket svaret blir.

torsdag 18 februari 2016

Registrering är kränkande

Om bara några månader är det dags för Centerkvinnornas förbundsstämma. I år ordnas den i Umeå. I dag tog jag tåget till Stockholm för att tillsammans med förbundsstyrelsen i Centerkvinnorna sätta dagordningen fram till stämman.

Bland de givande punkterna på dagordningen fanns en som berörde Socialstyrelsen och aborter. En utredning har föreslagit att det ska bli tillåtet att föra register över aborter. Detta har tidigare ansetts integritetskränkande och har därmed inte varit tillåtet. Centerkvinnorna och de Socialdemokratiska kvinnorna tyckte i våra remissyttranden att det skulle förbli så. En kvinna som har valt att ta det steget, av olika skäl, ska inte behöva registreras. Kvinnan ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp.

Våra svar har tydligen provocerat Socialstyrelsen så till den grad att Socialstyrelsen önskat möta Centerkvinnornas förbundsledning, antagligen för att försöka tala oss till rätta.

Jag kan bara säga att det lär bli svårt, för att inte säga omöjligt. Det finns ingen anledning att införa registrering. Vill en myndighet arbeta för att minska antalet aborter, som ju i så fall måste vara anledningen till att de registreras överhuvudtaget, så är ett bättre sätt att öka informationen via Ungdomsmottagningarna.

onsdag 17 februari 2016

Laddade för valrörelse



Om någon tycker att jag har varit tystare än normalt på min blogg, så beror det på att det har varit en intensiv vecka. Det har varit valrörelse. På Irland. Och jag har varit där, inte för att valarbeta, kandidera eller inspireras, utan i helt andra ärenden. Jag har varit en av deltagarna på en resa med Strängnäs stift till vänkyrkan i Cork.

Under resans gång möttes vi av valaffischer på alla tänkbara platser och ibland också på otänkbara, där man knappt kunde tro att någon väljare skulle dyka upp.

När vi drack vårt förmiddagskaffe med scones, så var Stantons kampanjgrupp på väg att gå ut och knacka dörr i Youghal. Här handlade det om att hitta varenda väljare och försäkra sig om deras stöd.

Ingenting tycktes heller heligt, för nästa dag såg vi valarbetare på kyrkbacken efter högmässan.

Ja, det är lite olika hur man laddar upp inför en valrörelse. Med scones eller utan.

Otrygg trygghet

Läser i Katrineholms-Kuriren att trygghetslarmen inte fungerat som de ska och att Katrineholms kommun av den anledningen inte vill betala hela fakturan till bolaget som levererat larmen och stått för tjänsten.

Intressant. Då borde väl också kommunen betala tillbaka till dem som inte fått någon fullgod tjänst? Fråga på det?

onsdag 10 februari 2016

Anhöriga bär upp äldreomsorgen

Läser i Dagens Nyheter om det obetalda arbetet som många anhöriga gör för sina föräldrar eller övriga nära anhöriga. Det är tveklöst så att anhöriga bär upp äldreomsorgen, även om just äldreomsorgen - hemtjänst och olika boendeformer - gav förutsättningarna för att fler kvinnor kunde komma ut i arbetslivet.

Frågan är hur vi uppskattar detta arbete? Jag har lagt en motion om att Katrineholm ska bli en anhörigvänlig arbetsgivare och fick visst stöd för att detta skulle beaktas. Men nu byter kommunen personalchef och frågan är vad som händer. Behovet har inte blivit mindre.

Forskaren Petra Ulmanen vid Stockholms universitet har i sin forskning påvisat att ansvaret för anhöriga sätter spår i den egna hälsan.

Av olika skäl är det därför viktigt att arbetsgivaren har förståelse för behovet av ledighet och liknande. Det är sådant som gör en arbetsgivare anhörigvänlig.

tisdag 9 februari 2016

Gärna kött, men i lagom mängd och svenskt

En het köttdebatt har blossat upp tack vare landsbygdsministerns lite snabba uttalande om att han tänkte fortsätta äta kött. Vid sidan om detta, så skrev liberalen Carl B Hamilton på DN Debatt om att svenskt kött minsann inte var bättre än något annat kött.

Det är klart att vi ska fortsätta att äta kött. Kött innehåller lättillgängliga proteiner. Däremot behöver vi inte äta enorma mängder. Det går att köra tallriksmodellen fortfarande. Det är inte fel att dela in portionerna i tre delar, en del potatis, ris eller pasta, en del kött eller fisk och så den tredje delen, som ska vara grönsaker. För min del får det gärna vara lite sås också. Det ska vara proportioner på det hela, det är det viktigaste.

Och om svenskt kött är bättre än utländskt? Självklart, säger jag. Svenskt kött ger möjligheter att "klappa bonden", att veta varifrån köttet har kommit och hur djuren har haft det under livet. Om det handlar om nötkött så har djuren fått vara ute. Är det annat kött så har fodret hjälpt till att hålla det svenska landskapet öppet med böljande fält. Det ska heller inte föraktas.

Syförening går i graven

Lokaltidningen skriver idag om syföreningen i Floda, som snart syr sitt sista stygn. Ja, sytt har damerna väl gjort hela tiden, men de har bakat desto mer, eftersom det inte har lönat sig att lägga ner stor möda på handarbeten. Bättre betalt har de fått för matbröd och andra bakverk.

Det är konstigt, men så fungerar det. Händernas arbete värderas väldigt olika.

Roligt var det hur som helst att se bekanta ansikten som Gun Svensson i Pettersdal och Marianne Larsson i Sisslartorp bland syföreningsdamerna. Ni är värda varenda spaltmillimeter för allt arbete som ni lagt ner och lägger ner helt ideellt.

LÖÖF RETADE LO



Man ska inte använda versaler i en rubrik, men om jag inte gjorde det, så blev rubriken inte lika spännande. För hur kan ett löv reta ett lo-djur?

Jo, visst är det så. Centerpartiets förslag om sänkta ingångslöner för att fler nya svenskar ska få jobb har retat gallfeber på LO. Det Annie Lööf sa i sitt tal på Centerpartiets kommundagar var att vi önskade att arbetsmarknadens parter kommer överens om detta. I så fall skulle de kompenseras med lägre arbetsgivaravgifter och lägre skatt. Och om parterna inte kom överens, då kunde det bli aktuellt med lagstiftning.

Bananer kan vara gott, morötter är det också. Det är morötter som Centerpartiet erbjuder för att få in fler på arbetsmarknaden så att fler kan leva på egna pengar i stället för på bidrag. Och det är väl det som retar LO, att fler kan få en lön att leva på.

måndag 8 februari 2016

Vi tar skeden dit vi kommer...



Årsmöte nummer tre blev extra roligt, eftersom det var i min hemavdelning, Centerkvinnorna i Stora Malm. Vi var rekordmånga på mötet, så värdinnan fick sätta in extra stolar. Efter den traditionella kvällsmatsgröten körde vi igång förhandlingarna. Ordförandeklubban vilade sig i form, så vi fick ta skeden i vacker hand. Det gick alldeles utmärkt att leda förhandlingarna med en nätt träsked!

Styrelsen fick förnyat förtroende att planera jubileumsåret 2016, då avdelningen fyller 70 år. Det var också extra roligt att kunna skicka iväg en stark delegation till förbundsstämman i Umeå. Hela fem Centerkvinnor från avdelningen får möjlighet att frossa i jämställdhetspolitik under tre dagar mot slutet av april. Detta på grund av att avdelningen varit flitiga med att värva medlemmar!

Fisken blir dum av plast

Läste för en stund sedan en liten notis om hur fisk påverkas av nanoplaster, alltså små, små plastbitar. Enligt forskarna vid Lunds Universitet blev fiskarna slöare och dummare sedan de fått plankton som innehöll nanopartiklar av plast.

Ja, plast på fel plats är dumt. Vi måste få bort plasten ur ekosystemet. Den hör inte hemma där och det kommer fler och fler exempel på hur den kan skada olika djur i näringskedjan.

Centerpartiet och Centerkvinnorna har förslag för att vända utvecklingen.

söndag 7 februari 2016

Klöverdamer



Katrineholms bidrag på Centerpartiets kommundagar i Karlstad. Par i klöverdam! Både jag och Ann-Charlotte Olsson hör hemma i Centerkvinnorna i Stora Malm.

Årsmöte nummer tre

Inom kort är det dags för årsmöte nummer tre. Den här gången är det Stora Malms Centerkvinnor som ska summera fjolåret och lägga upp planerna för Jubileumsåret 2016.

Vi kommer nämligen att fira 70 år! Inledningen är lovande. Vi har vunnit tredje pris i förbundets medlemsvärvartävling och får skicka två personer extra till förbundsstämman i Umeå på förbundets bekostnad, utöver de två ombud som vi har möjlighet att sända.

På årsmötet kommer det att avgöras vilka det blir.

onsdag 3 februari 2016

Mitt vägbidrag

I dag blev det publicerat i Katrineholms-Kuriren, mitt vägbidrag i vägbidragsdebatten. Så här skrev jag:

"För oss i Centerpartiet är det solklart att både stat och kommun ska stötta de enskilda vägarna på landsbygden. De har precis den betydelse som Stig Karlsson beskriver i insändaren i K-K 27/1. I vårt lokala valprogram inför valet fanns detta med om kommunikationernas betydelse för landsbygden. Centerpartiet har också på riksplanet sett till att statsbidragen har höjts under vår tid i regeringen.

När förslaget om nya normer för de kommunala vägbidragen i Katrineholm var på väg upp på kommunstyrelsens dagordning i december, lyckades jag bromsa förslaget genom att ifrågasätta att förändringarna inte hade presenterats för berörda vägföreningar i kommunen. Det var rimligt, ansåg vi i Centerpartiet, att dessa föreningar fick lämna sin syn på saken, precis som andra föreningar får göra när deras frågor behandlas. Förslaget togs tillbaka och vägföreningarna fick en kort tid på sig att lämna in synpunkter.

Det förslag som kommunstyrelsen fattade beslut om nu i januari såg exakt likadant ut som det som lades fram i december. Kommunledningen hade hört, men inte lyssnat.

För Centerpartiet var det viktigt att ge kommunala bidrag till vägar på motsvarande grunder som Trafikverket ger, vilket Stig Karlsson också tar upp i insändaren, att budgetmedel ska finnas så att bidraget kan betalas ut årligen och att det ska räknas upp med lämpligt index. Vi vill också återställa bidraget till den nivå det hade innan det konfiskerades.

Så svaret från Centerpartiet är ett tydligt ja. Vi vill se ett permanent kommunalt bidrag till de enskilda vägarna i Katrineholms kommun.

Inger Fredriksson

gruppledare för Centerpartiet i Katrineholms kommun"

tisdag 2 februari 2016

Mera energi!



Lördagen gav ny energi. Helén Andersson delade med sig av sina livserfarenheter för en grupp centerkvinnor från hela landet. Mycket att tänka på och hämta energi från.

måndag 1 februari 2016

Årsmötesidéer i Julita

Årsmöte nummer två avhölls för min del hos Centerpartiet och Centerkvinnorna i Julita. Anita och Göran Karlsson bjuder in till Källarboda och där sker allt enligt traditionen. Först något att äta, sedan förhandlingar och information för att sedan avrunda det hela med kaffe.

Det brukar alltid komma upp en och annan god idé som måste utvecklas. I år hade jag förmånen att praktisera nyvunnen kunskap om hur man håller föredrag. Helen Andersson bidrog med följande: "Det som behövs finns i huvudet. Det är bara att släppa ut det."

Helen, som försörjt sig på kyckling under nästan hela sitt liv, hade som tips att ha med sig en kyckling att stycka i reserv om det skulle bli tomt i huvudet.

Ja, inte hade jag någon kyckling i beredskap, men det gick rätt bra att prata om enskilda vägar, om att bygga på landsbygden och om Översiktsplanen del landsbygd.

Jag berättade förstås också om Centerkvinnornas viktiga frågor om surrogatmödraskap och om miljöprogrammet, som bland annat vill få bort läkemedel och mikroplaster från vårt vatten.